Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Тосков и Николай Петков са обвинени в убийство по непредпазливост, информира Флагман.бг. Според Наказателния кодекс на Турция за престъпление по чл. 85, ал. 1 се предвиждат от 3 до 6 години затвор.

Интересното е, че на 26-ти ноември 2009 г. Военният апелативен съд прекрати наказателното производство срещу почетния гражданин на Бургас за същото обвинение – „причиняване на смърт по непредпазливост”.

Сега явно Турция търси възмездие, а като обвиняеми са привлечени и бившите колеги на Цонков, които са били заедно с него при защитата на границата ни. Това показва наличието на чл. 37, ал. 1. „Всяко едно от лицата, които заедно са участвали в деяние, квалифицирано като престъпление според закона, носят същата отговорност като нарушителя”, гласи въпросният член от НК на южната ни съседка.

Явно турската държава третира опита за залавяне на бракониери, пресекли морската ни граница, като умишлено нападение. Това показва обвинението по чл. 86. „Лице, което умишлено нарани или причини болка на друго, или с действията си предизвика физическо или психическо разстройство на други, се наказва със затвор от 1 до 3 години.” В случаите, когато престъплението е извършено според ал. 2 „чрез използването на огнестрелно оръжие”, наказанието е от 2 до 5 години зад решетките.

Последното обвинение по чл. 53 касае лишаването от права на лица, които са осъдени за умишлено престъпление. Явно турската държава визира бившите колеги на Цонков, които продължават да са в системата.

Какви точно са обвиненията Михаил Цонков и бившите му колеги ще разберат едва в края на март. Тогава те трябва да се явят в Бургаския районен съд, където ще им бъде връчен Обвинителния акт.