Искането за екстрадацията на Михаил Цонков разбуни духовете в държавата. Представяме ви мнението на една българка. Тя се казва Нова Маркова.

Абсурдът е, че убийството (пък било то по невнимание, при неизбежна самоотбрана или при изпълнение на служебните задължения - това са подробности) е извършено на българска територия и попада под юрисдикцията на България. Ако роднините са искали обезщетение или кръвнина е трябвало да си назначат адвокат, който да им защити исканията пред българския съд. Не съм много веща в правните въпроси, но според мен, няма законов механизъм в международното право, с който турската страна да може да изиска екстрадацията на българския гражданин. Другояче щеше да стои въпроса, ако драмата се беше разиграла на турска територия и извършителят се беше укрил в България.
Честно казано в началото си помислих, че това е фейк новина. Уви, в Абсурдистан всичко е възможно.
Екстратидират ли го, ще отворят кутията на Пандора. Това би означавало на практика, че всеки турчин може да трепе наред, без да можеш да се защитиш, защото, ако го направиш, рискуваш да те съдят някъде в Анадола безмозъчни талибани в шалвари.
Ето и нещо от Конституцията, която кой знае защо все още наричаме Върховен закон...
КОНСТИТУЦИЯ;
Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
Чл. 25.(4) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване.