Чудите се как се стигна до трансферите на играчи за по 100 милиона паунда и откъде започна всичко?

Точно преди 38 години, на този ден, 9 февруари 1979 година, тогавашният мениджър на английския Нотингам Форест Брайън Клъф дава началото на лудите трансфери в Англия.

На този ден, тогава петък, Клъф представя пред медиите най-новия си играч, английският нападател Тревър Франсис - първият играч в Англия, който преминева бариерата от 1 милион паунда за трансфера. Сякаш това не било достатъчно шокиращо за това време, но мениджърът се появява на пресконференцията с яркочервено кожено яке и ракета за скуош в ръцете си.

Когато Клъф е отправил оферта към Бирмингам Сити за играча, той е предложил 999,999 паунда, само, за да избегне цената на футболиста да стане 1 милион. Това обаче било невъзможно, тъй като с начислените такси, услугите на Франсис му стрували повече от 1,1 милиона паунда.

Така специалистът не само счупва рекорда за най-скъп играч в Англия, но и го подобрява двойно, тъй като дотогава рекордният трансфер е на Гордън Маккуийн, който преминва от Мидълзбро в Манчестър Юнайтед за 495 000 паунда.

С Франсис в отбора си, Нотингам Форест губи само един мач в остатъка от сезона, завършва втори във Висшата лига и печели Купата на Лигата.

Всъщност тогава Форест печели и Купата на европейските шампиони през 1978/79, побеждавайки шведския Малмьо с 1:0, с гол именно на Франсис. Отборът печели титлата и през следващата година.

През сезон 1980/81 пък Нотингам среща българския ЦСКА в турнира за КЕШ и "червените" побеждават и в двата мача, отстранявайки актуалния шампион.