Колкото по-скоро човек установи, че е прихванал грип, толкова по-бързо ще предотврати разпространението на заразата сред околните и ще предприеме лечение. Водени от тази мисъл, специалисти от университета на Тексас, САЩ, са създали преносимо устройство, което открива дали потребителят е грипозен по дъха му, пише сп. "Sensors", цитирано от БТА.


Приспособлението използва три евтини полупроводникови сензора, подобни на тези в детекторите за водороден монооксид, наричан "тихия убиец". В случая обаче сензорите са проектирани да откриват налични в дъха специфични концентрации на биомаркери, свързани с грипа, като изопрен, азотен оксид и амоняк.


Направените лабораторни тестове са показали, че преносимото устройство е също толкова ефикасно, колкото скъпото лабораторно оборудване, за боравенето с което са нужни обучени специалисти.


Предимството на компактното преносимо приспособление за откриване на грип по дъха е, че може да се продава в аптеки, при това на достъпна цена. Освен за бързо диагностициране на грип, устройството може да се използва за откриване и на други болести, като например ебола. За целта е необходимо просто да се сменят сензорите му.