Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за убийство на родната си майка, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, ще търпи наказание 30 години лишаване от свобода. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

30 години лишаване от свобода е наказанието на 25-годишния Радослав Зл. от Шумен, който бе признат за виновен и осъден по повдигнатото обвинение на Окръжната прокуратура в Шумен – за убийство на майка си, извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост. Присъдата бе произнесена днес, 30 януари 2017 г., от състав на Шуменския окръжен съд.

За да избегне най-тежкото наказание в Наказателния кодекс за престъплението – доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, подсъдимият Радослав призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие.

На 2 декември 2015 година около 13.00 – 13.30 часа подсъдимият влязъл в кухнята, където майка му пълнела чаша с вода. Той издърпал чашата от ръцете й, разляла се вода по пода и жената му ударила плесница по лицето. Радослав отишъл в стаята си, извадил от раклата нож с острие 18 см, върнал се в кухнята и пробол майка си в областта на гърлото. След това се опитал да го пререже. Продължил да й нанася удари с ножа в корема и гърдите.

Жената се опитала да избяга от жилището на ул. „Света гора“. Успяла да излезе на тротоара пред кооперацията. Синът й я последвал, спънал я с крак и продължил да забива острието в тялото й, докато жената спряла да мърда. После се качил в жилището, за да съблече напоените с кръв от родната си майка дрехи.

Съдебномедицинската експертиза установила не по-малко от 14 удара с нож по тялото на жертвата.

Иззет е и ножът, с който е извършено жестокото убийство. Съдебнопсихиатричната експертиза, назначена на подсъдимия, показва, че той не страда от психично заболяване. По време на деянието Радослав не е бил повлиян от алкохол, нито от психоактивни вещества.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.