Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент. Това стана на тържествена церемония в столицата Вашингтон.

Малко преди това Майк Пенс положи клетва като вицепрезидент. Полагането на клетвата беше отбелязано с 21 топовни изстрела.

След като положи клетва, Доналд Тръмп благодари на бившия вече президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме".

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.

Очаквайте подробности!