„Пловдив остана  чист в зимни условия при продължилия от понеделник до тази нощ почти без прекъсване над 90-часов обилен снеговалеж и над 120 см снежна покривка“, заяви директорът на ОП „Чистота“ и началник на оперативния щаб за зимно поддържане на града Иван Стоянов.

„През всичките дни и нощи на снеговалежа на пълни обороти работеха 55 снегорина, 26 разпръсквача, 8 челни товарача и  9 малогабаритни мултифункционални машини за велоалеите и пешеходните зони. Според действащата GPS система, която е под постоянен контрол от наш специалист, няма неизпълнени курсове на техниката нито от „Чистота“, нито от фирмата-подизпълнител КМД. Всяка сутрин от 06:00 ч. в снегопочистването на автобусните спирки и тротоарите се включваха и над 400 служителки ръчен труд“, допълни Стоянов.

Приоритетно се почистваха основните пътни артерии с интензивен автомобилен трафик и маршрутите по линиите на масовия обществен градски транспорт. Въпреки паркиралите коли през цялата седмица не спираше почистването и на вътрешнокварталните улици, което със засилени темпове продължава в момента.

През периода снегорините обработиха общо близо 35 000 км пътни настилки, а разпръсквачите – над 100 000 км.  

Над 4000 куб. м сняг са извозени досега на депото в район „Тракия“ само от централната пешеходна зона. Извозването на снега от всички възлови градски места продължава идната седмица.

Иван Стоянов увери, че са почистени също както дъждоприемните шахти, така и пространствата около тях, така че те да поемат водата при очакваното през уикенда снеготопене.

Предприятието разполага с достатъчно количество противообледенителни материали – сол и калциев дихлорид, и е готово да осигури  нормалното придвижване на пловдивчани при зимни условия и при очаквания и през следващата седмица снеговалеж.

Директорът на „Чистота“ припомни, че почистването на тротоарите пред частните домове и фирми е задължение на собствениците. Същото се отнася и за ледените висулки. Предприятието е в готовност да съдейства.

От предприятието изпратиха графики, заснети с GPS, на реално обработения маршрут от един снегорин и един разпръсквач  за една нощ в район „Централен“. Такива графики има за всяка една действаща снегопочистваща машина  на територията на Пловдив във всеки час от денонощието.