Кои са фаворити за нов кмет на Пловдив, макар и временно изпълняващ, ако съдът отстрани Иван Тотев от длъжност? Из политическите централи започнаха да обсъждат и този въпрос, след като Тотев бе свален от поста си на първа инстанция. Окончателното решение трябва да се вземе във вторник от тричленен състав на Апелативния съд, а ако той потвърди отсъждането на Окръжния, вероятно още в четвъртък ще бъде избран нов кмет.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация ОбС трябва да избере за кмет един от назначените сегашни зам.-кметове. Ако всички откажат, то на следващ етап идват общинските съветници.

Първият избор минава през седемте заместник-кметове на Тотев. Единственият, който не е от квотата на ГЕРБ е Георги Титюков, който оглавява Кауза Пловдив. Едва ли за наследник на Тотев ще бъде избран Димитър Кацарски, който се явява основен свидетел по делото срещу пловдивския градоначалник. Малко вероятно е и това да са Георги Маринов, Златин Велев или Стефан Стоянов.

Първи избор на Тотев при негова отпуска за временно изпълняващ е Розалин Петков. Вчера кметът представи пред съда декларация, според която излиза в отпуска за месец, като през този период именно Петков ще бъде негов заместник начело на Община Пловдив.  Самият Петков е и координатор на ГЕРБ в Пловдивска област. Друг вариант е Амелия Гешева, която отговаря за културата под тепетата.

Невъзможно изглежда към момента всички зам.-кметове на Тотев да си дадат отвод, тъй като при избор на общински съветник буквално може да се стигне до преврат в пловдивската община.  ГЕРБ разполагат с 18 общински съветници от възможно 51. Колкото и да е здраво мнозинството около Иван Тотев при един „случаен избор” на общински съветник, част от политическите формации могат да се обърнат срещу ГЕРБ и назначат изненадващ общинар за кмет, ако съберат 26 гласа. Това крие огромни рискове, според част от активистите на партията на Бойко Борисов.

Причините са няколко - обикновено временно изпълняващ кмет се избира до приключване на разследването или делото срещу обвиняемия.  Българската практика обаче е показала, че често продължителността на делата надхвърлят мандата на отстранения кмет. Такъв бе и случаят с Райна Петрова, чието дело е на начален етап, а минаха две години, откакто бе отстранена от длъжност. На практика избран веднъж  временно изпълняващият кмет полага клетва и заема поста до приключване на делото/разследването срещу мажоритарно избрания кмет или до свършване на мандата. Той разполага с всички правомощия, които има и титулярният кмет – назначаване/освобождаване на служители, изразходване на средства и изготвяне на проекти.

При един такъв „изненадващ” кмет от друга политическа формация властта в Пловдив ще бъде пренасочена към друга централа. Поради тази причина най-вероятно един измежду Розалин Петков и Амелия Гешева ще бъде назначен за временно изпълняващ длъжността кмет. Освен, ако от софийската централа на ГЕРБ не разпоредят друго. Разбира се, всички тези хипотези ще са възможни, ако Апелативният съд потвърди отстраняването от длъжност на градоначалника.