И така, днес е ден първи след като новият президент Раден не успя да ни изненада с нищо в програмната си реч. В което няма нищо изненадващо за един начинаещ.

Помните ли кое негово качество изтъкваха най-вече “откривателите” му в предизборната кампания? Върнете се малко назад- днес е лесно с търсачката в интернет. Ще видите, че направо ни обещаха да е такъв, какъвто го видяхме от трибуната на Народното събрание: новобранец, който се зъби на “старите кучета”, че те си отиват, а той остава да носи службата, след като му се махнат от главата, за да стане и той “старо куче”.

Това поведение на новобранец беше предвимимо за един уж непредвидим кандидат-президент, когото рекламираха усилено именно с факта, че не разбира от политика. Никога не е бил в политиката, тръбяха тържествено, а след това и тържествуващо рекламните му агенти. Възхитиха се от находката си да “продадат”  успешно една стока именно заради това, че е нова, загадъчна дори, т.е. е нещо, което консуматорите не са опитвали досега. И консуматорите се изкушиха като търсачи на “свежа плът” извън брачната скука.

Честито на купувачите- продавачите спазиха обещанието си да им сервират политик, който е толкова зелен, че започва януарското си узряване тепърва. Нещо като първолак, приет веднага в университета, след като е научил азбуката и смятането.

Сравняват Радев с Плевнелиев по отношение на факта, че и двамата не са били политици, а експерти преди да станат президенти. Обаче едно е да си градил военна кариера, която забранява политическата дейност, да си живял десетки години по устав при строго разписани правила, които казват на кого да козируваш и кой да ти отдава чест. Ясно и без нюанси. А съвсем друго е да си бил висш държавен администратор в тясна и сложна взаимообвъзраност с политиката чрез партиите, парламента и прочие институции, чиято работа трябва да познаваш и уважаваш, за да успеш в дейността на министър. Мнозина успешни бизнесмени приемат именно по тази причина стъпка назад в живота си като висши администратори с по-нисък доход, за да използват след това натрупания опит и потенциал от знания за следващ скок на по-високо равнище в бизнеса.

И както се видя, при първото дребно политическо изпитание в ситуация на политическо пререкание, генералът от резерва реагира не като политик, а като войник, изискваш безпрекословно подчинение- при това се озъби на по-висшестоящите от законодателната власт в Републиката от позицията на младеж, който в яда си казва на по-стария, че скоро ще пукне. Пълна неадекватност!

Не се учудвайте, че Радев не каза нищо (друго)- идва от политическото нищо и го (до)каза.

В един стар съветски виц за Хрушчов се казваше, че при него в СССР било като в самолет: един е на кормилото, а всички пътници повръщат. Защото нашият летец започва да се обучава как се прави политика на наш гръб ( пак е добе, защото при Сталин било като във влак: “половина сидят,половина тресутся”, т.е. половината са в затвора, а другата половина треперят да не попаднат там).

Прецедентът да бъде избран на най-представителния пост в държавата- като единствен пряко посочван от гражданите политик (!) –  с “аргумента”, че никога не е бил политик, тепърва ще изкривява траекторията при ориентацията на избирателите, вторачени в небето към онази следа от прелитащия изтребител, за която жертвите на антиамериканската пропаганда у нас искрено вярват, че е нещо, с което американците ни тровят целенасочено. С поглед в небето, препъването на тичащите след този ориентир е гарантирано.

Истински лошото, обаче, предстои. Защото “лошият пример е заразителен”, както от опит казват руснаците. Пълно е навред с желаещи да блеснат на политическия небосклон предимно с предимството, че заслужават да ни управляват само защото не са ни управлявали досега. В този смисъл се намираме вече в трескава предизборна кампания, която е лумнала в сърцата на всеки гражданин, независимо дали е от село Славяново или Православово. Кандидатите с такова предимство определено са хиляди пъти повече от онези, които вече са ни управлявали.

Молбата за кандидатстване в политиката вече ще започва задължително с уверението: “ Произхождам от аполитично семейство, от малък не се занимавам с политика и нищо не разбирам от политика, дори ми беше забранено да бъда политически ангажиран, поради което следва да бъда издигнат за политик”.

Обратното (б)роене започна.

Share on Facebook