Заради непрекъснатите и обилни снеговалежи през последните няколко дни и  усложнената пътна обстановка в Мадан, днес е обявен за неучебен ден за  всички училища и детски градини на територията на родопската община. Това става ясно от издадената заповед на градоначалника на миньорският град Фахри Молайсенов .

 

„Снегопочистващите машини са в постоянен режим на работа, но въпреки това не смогват да обработят пътищата. През последното денонощие снежната покривка  се увеличи с нови близо 30 см., което допълнително усложни ситуацията. В  населените места в общината височината на натрупания сняг варира  от 70 см до 120 см.“, коментира Молайсенов. Именно тези обстоятелства са накарали градоначалника  да разпусне за днес училищата и детските градини.

Пътните настилки в Смолянско са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени, съобщават от Областно пътно управление – Смолян.

До 10 ч. днес остава в сила изискването за движение с вериги на територията на пет общини в Смолянско. Всички автомобили трябва да се оборудвани със средства против буксуване, а товарните- без ремаркета и полуремаркета, по републиканската пътна мрежа в общините Златоград, Рудозем, Мадан, Неделино и Баните, съобщават от Областното пътно управление в Смолян. В планинската област вали сняг, но всички пътища са проходими при зимни условия.  За прохода „Превала”  и по пътя Батак- Доспат е въведено ограничение за товарните автомобили да бъдат без ремаркета и полуремаркета. Преминаващите през прохода „Рожен” и по маршрутите Гоце Делчев- Доспат- Борино – Девин    и Девин- Михалково  камиони с ремаркета и полуремаркета трябва да бъдат с вериги. За прохода „Печинско” е в сила изискването за движение с вериги за всички автомобили, а за товарните- без ремаркета и полуремаркета.

 

Нощта е преминала спокойно и без инциденти на територията на област Смолян, според дежурната част на Областно пътно управление в Смолян. На места в региона снеговалежът продължава, като има снежна покривка по високите части на Родопите, която надхвърля 150 см. Температурите са в интервала от – 4 до -9 градуса.