Хиляди малки патета са били умъртвени от пожарникари с азот в птицефермата на с. Златосел. Местните жители са в шок от начина, по който са унищожени животните. Кметицата Невена Хаджиева потвърди за акцията, проведена в понеделник. Тя е разпоредена от областната агенция по безопасност на храните, тъй като там е констатирано огнище на зараза по птиците. "Не мога да кажа колко патета са умъртвени, но със сигурност са хиляди. Видях как ветеринарният лекар заведе пожарната към фермата", разказа Хаджиева. От съпруга си разбрала, че избитите животни ги товарят на фадрома и ги карали край близкото село Върбен, където ги горели в пещ.

Първоначално кметицата помислила, че в селото е лумнал пожар, след като видяла специализирания автомобил с огнеборци. Поинтересувала се и разбрала, че самите пожарникари умъртвяват птиците, като ги третирали с азот и пяна.

"Фермата е голяма. Зареждат наведнъж по 3-4 хиляди патета. В Златосел отглеждат малките, а после ги карат в други ферми да ги гушат", допълни тя. Работници й разказали, че болестта преминала и патетата вече не умирали.

От пловдивската пожарна обясниха, че изпълняват инструкция. Тяхното съдействие било поискано от Агенцията по безопасност на храните в отговор на мерките за ликвидиране на огнищата с инфлуенца. Фермери обясняват, че имало няколко метода на "хуманно унищожаване", но не са срещали досега изтребване с пожарникарска пяна и азот.

Шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков коментира, че прибягват към помощта пожарната, когато местонахождението на фермите е труднопроходимо. По думите му ликвидирането на болните птици ставало със сух лед и топла вода. Така им се отнемал кислородът и те бързо умирали. Д-р Янков твърди, че прилагали изисквания, които отговаряли на условията за хуманност.