Пловдивският районен съд осъди условно мъж за шофиране след употреба на марихуана и опит да избяга от органите на реда, съобщиха от институцията.

На 8 декември, миналата година, около 12,50 ч. в Пловдив Велик Корчев паркирал неправилно личния си автомобил „Ситроен Саксо“ на бул. „Шести септември“ и останал на място. Служители на „Криминална полиция“ поискали да го проверят.

Корчев обаче потеглил рязко с автомобила си с въртеж на гуми, при което с предното странично огледало ударил един от двамата полицаи. Те се качили в служебния автомобил, като включили звукови и светлинни сигнали по време на следването на ситроена. Нарушителят преминал на червен светофар и продължил, но малко след това полицейският автомобил му препречил пътя. На въпроса защо е побягнал, Корчев не дал смислен отговор. Не лъхал на алкохол, но имал блуждаещ поглед. На място пристигнал и екип на „Пътна полиция“. Корчев бил тествен за алкохол, но пробата била отрицателна.

На подсъдимият е съставен акт за установяване на административно нарушение, като му били иззети свидетелството за управление на МПС и контролен талон. При извършената проверка с полеви тест пробата за марихуана била положителна.  Корчев заявил, че в същия ден не е употребил марихуана, но пушил преди няколко дни.

На основание чл. 23, ал. 3 вр. ал.1 от НК на подсъдимия Велик Корчев се определя общо най-тежко наказание пет месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 400 лева.

До наказанието се стига след подписване на споразумение между страните, одобрено от съда.