Ако в региона може да се направи аналогия с процеси, свързани с противоборството между прозападните и проруските сили, то Молдова е вероятно най-близкия до нас “случай” – с всичките условности на сравнението поради факта, че тя не е член на ЕС и НАТО, а и е пряко заплашена от фактическата руска военна намеса в Приднестровието. И все пак: докато през миналата година в Сърбия и Черна гора проруските сили удариха на камък в премерването на силите по време на избори, в България и в Молдова те успяха.

Както и в България, президентските избори в Молдова бяха спечелени от кандидат, пуснат по социалистическата и проруската писта. Има и още една твърде интересна прилика в предизборното приказване на молдовския кандидат-президент Игор Додон и на българския му аналог Румен Радев по отношение на лакмуса Крим. Точно като колегата от София и молдовският русофил изтъкваше, че макар и да не е редно по международните закони, Крим де факто си е руски.

На 2 ноември 2017 г. той заяви следното ( сякаш двамата с Радев са се наговорили или са им наговорили една и съща позиция):

Лидерът на Социалистическата партия и кандидатът за президент на Молдова Игор Додон определи като „спекулации“ твърденията за това, че е „признал Крим за част от Русия“, предава Infotag.

„По този въпрос твърде много се спекулира. Отговорът беше следният. Де факто, Крим в момента се явява част от Руската Федерация, юридически този факт не е признат от Запада и от по-голямата част от държавите. И аз не знам дали въобще ще бъде признат в обозримо бъдеще”.

Същата информация , обаче, препредадена от агенция “Фокус”, продължава с някои специфични молдовски въпроси:

“ Как ще постъпи Додон като президент: ще го признае ли или няма? Тук има твърде много рискове. Ние имаме Приднестровието. И не мисля, че можем да си позволим да допускаме грешки в тази посока, без да привлечем вниманието към проблема с района на Приднестровието. Но фактически, в настоящия момент Крим е част от Русия. Юридически това от никого не е признато, включително и от Молдова“, отбеляза Додон. http://www.focus-news.net/news/2016/11/02/2323854/infotag-igor-dodon-opredeli-kato-spekulatsii-tvardeniyata-che-e-priznal-krim-za-chast-ot-rusiya.html

И ето че Додон се озова в Русия, където на пресконференция вчера изненадващо за самите руснаци разви своите колебания около “де факто” принадлежността на Крим към Русия в категоричен отказ от признаването на руския суверенитет върху украинския полуостров. Публикувам казаното от него на руски, за да могат суфльорите на Румен Радев да го схванат най-добре така, както го съобщава сайтът на руския вестник “Комерсант”:

“Власти Молдавии не пойдут на риск признания Крыма российским, заявил президент страны Игорь Додон. «Я свою позицию не менял, не меняю и не буду менять. Но надо понимать, что нам надо выстраивать с Украиной дружеские отношения. И делать какие-то официальные признания каких-то вещей… я думаю, что в Молдове сейчас никто на этот риск не пойдет»,— сказал он на пресс-конференции по итогам встречи с президентом России Владимиром Путиным.http://www.kommersant.ru/doc/3194848

А може би разликата между Радев и Додон е в това, че в българския случай новият избраник на народа още не е встъпил в длъжност като държавен глава?

Предстои много скоро да узнаем дали няма да се окажем наистина единствената европейска държава, чийто действащ държавен глава шикалкави до степен, че легитимира руската окупация на чужда територия, създавайки заплаха и за българската национална сигурност пред лицето на желаещи да се наложат и тук “де факто”.

Share on Facebook