Кристина Крънчева е специалист по бизнес етикет и международен протокол. Обучавала се е в най-известното щвейцарско училище Institut Villa Pierrefeu. Лицензиран консултант е по етикет и протокол на The Protocol School of Washington. Помолихме я да ни разясни какъв е етикетът при подаряване на цветя.

Кристина казва, че за жената са подходящи рози, орхидеи, лалета, а за девойката - люляк, момина сълза, гербери и виолетки. За любимата - прекрасен букет червени рози, макар че тя и на една би се зарадвала. А да поднесем цветя на мъж? Защо не? Ще избегнем червените рози, лилиума, виолетките и момините сълзи. При официални случаи е за предпочитане да подаряваме малко на брой, но по-рядко срещани и скъпи цветя - например елегантните орхидеи, екзотичната стрелиция или луксозния антуриум.

Да говорим чрез тях

Най-подходящи за обяснение в любов са класическите червени рози с дълго стъбло. Белите са символ на чистота. Розовите рози пък говорят за подчертана любезност.
Лалето също е свързано с любовта. То има много значения: от "ти си първата ми любов" до "възхищавам се на твоята дискретност" (да подариш лале в древна Персия е означавало да се обясниш в истинска любов).
В знак на искрено приятелство можем да поднесем лилиум.
Ако се спрем на саксия с гардения, тя ще изрази нашата симпатия, а ароматът й ще се разнесе из цялата къща.
Много добра идея е да подарим слънчоглед. Обикновено се поднася само един цвят, който говори за признание.
Хортензията означава студенина и самота - избягвайте да я подарявате на хора, които са самотни.
Орхидеята - това екзотично цвете изразява "благодаря ти, че си ме приела".
Здравецът - неговото послание е заложено в името му.

Какво изразяват и някои други цветя:
азалията - радост от любовта, глогът - надежда, бръшлянът - вярност, камелията - гордост, герберът - елегантност и разбиране, незабравката - и сами можем да се досетим, мимозата - чувствителност, момината сълза - щастие, нарцисът - влечение, цикламата - хубост и ревност, мушкатото - любов и вярност, карамфилът - дълбока и безусловна любов, виолетката - мисля само за теб, ирисът - нежност, люлякът - постоянство и приятелство, жасминът - упойваща любов.

Кристина съветва към цветята винаги да има и картичка, която да разкрие смисъла на нашето послание.

Цветът също има значение

При избора на цветята е добре да се съобразим и с цвета им, който също е символичен и изразява: розовият - една току-що родена любов, както и голямо възхищение; червеният - огнена и страстна любов, вяра, смелост и пожелание за успех; тъмночервеният - постоянство, приемственост и безсмъртие; жълтият - елегантност, лукс, слава и успех, а не както някои го свързват с ревност и омраза, изневяра и предателство; белият - чистота, невинност, духовност, свенливост, но и откровеност; лилавият - безкористна обич и уважение към приятели; виолетовият - скромност, великодушие и смирение; синият - романтичност и честност; зеленият - надежда, радост и оптимизъм; оранжевият - една вече укрепнала и удовлетворяваща любов, радост, веселие и признание за постигнати успехи.