Моля да отхвърлите искането на прокуратурата за отстраняването ми от длъжност. Първите разпити за строителството на пловдивския зоопарк започнаха през пролетта на 2015 г. Не съм коментирал с никого, не съм оказвал влияние на нито един свидетел, голяма част от тях дори не ги познавам.

Това заяви в своя защита пред пловдивския окръжен кмет кметът на Пловдив Иван Тотев. Близо час продължиха пледоариите на тримата прокурори, двама от които са от Софийска градска прокуратура, както и на защитата. Обвинителите категорично поискаха кметът да бъде отстранен, за да не въздейства на свидетелите, с които продължават разпити. Тотев е обвинен в нарушаване на Закона за обществените поръчки по реконструкцията на зоокъта. Наложена му е мярка "парична гаранция" от 20 000 лева. Фирмата изпълнител "Запрянови 03" е избрана с пряко договаряне. Според прокуратурата кметът е облагодетелствал търговското дружество с 1 млн. лева и е нанесъл щети на общината.

Прокурор Димитър Петров от СГП изтъкна, че предстои разпит на най-важния свидетел. Това е зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски, който е бил и председател на комисията, препоръчала "Запрянови". "Лицата, които предстои да бъдат разпитани са в пряка йерархическа зависимост от кмета. Те могат да променят показанията си, ако той изпълнява функциите си", изтъкна Петров.

Още в началото на заседанието защитата - адвокат Красимир Елдъров, представи на съда заповед, с която Тотев е в отпуск до 15 февруари. По този начин той не искал да пречи на разследването.

Прокурор Емилия Варадинова контрира, че тепърва предстоят още разпити на свидетели в съдебното следствие. Ползването на платен годишен отпуск от страна на кмета не означава, че той няма да въздейства върху тях", посочи тя.

"Какво пречеши да разпитате досега най-важният свидетел Димитър Кацарски, след като обвинението срещу Тотев е било изготвено още на 28 декември м.г.? Отстраняването на кмета рефлектира върху града, тъй като той управлява. Искането на прокуратурата в нито един от аргументите й не може да бъде обосновано", изтъкна адвокат Елдъров. Той попита има ли трудност в наше време някой да бъде обвинен. "Тези нарушения г-н Тотев ли ги е извършил? Тези 1 млн. лева да не би да са влезли в неговия джоб? Има комисия, която е избрала фирмата изпълнител. Всички нейни членове са разпитани. С какво ще попречи, ако Тотев изпълнява служебните си задължения", задаваше въпроси защитата. И определи действията на обвинението, че действало на принципа "Вържи попа да ти е мирно селото".

"Това е причината прокуратурата да прочете имената на свидетелите и какви длъжности заемат. Да знаят какво ги чака", натърти Елдъров. Според него излизането на отпуск в кмета демонстрирало неговата добронамереност към разследването. Защитата посочи, че напоследък доста кметове са жертва на отстраняване. И даде пример с градоначалниците на Куклен, Стамболийски и Перущица.

"Защо се стигна до там, че да викат софийски прокурори? Да не би пловдивските обвинители да не могат да се справят", попита адвокатът. И отбеляза, че волно или неволно прокурорите от София отстранили пловдивските обвинители. Адвокатът на Тотев поиска да знае, ако бъде отстранен, колко време ще трябва на разследващите да си свършат работата. "Кажете, ще бъде ли възстановен Тотев? Защото имаме и горчивия опит: отстраняват се даден кмет и не го връщат до следващите избори", посочи защитата. И предложи в рамките на месец тримата прокурори да разпитат десетината свидетели.

"Утре няма да има сигурност за нито един кмет, ако се утвърди този модел. Тества се общественото мнение. Тази практика ще започне масово да се прилага и за други градоначалници", изтъкна Елдъров. Той припомни, че прокурор от пловдивската окрлжна прокуратура е прекратил преписката за зоокъта поради липса на данни за престъпление. Обвинител от апелативната прокуратура в града на тепетата е потрдил решението. "Това не са случайни юристи, а хора с опит. Защо на тези прокурори не се дава вяра, а разследването се мести в СГП?", пита защитата. Според Елдъров не трябва за една благородна идея Пловдив да има зоопарк да се стига до въдворяване на политически стремежи.


Прокурор Димитър Петров контрира, че комисията, избрала фирмата изпълнител, не може да носи отговорност. "Тя е предложила на възложителя, в случая кмета, е той е подписал. Решението е на самия Иван тотев. Не може някой да ми каже, че когато се увеличава поръчката с 1 млн. лева, той не я е чел", пледира прокурорът.

Съдия Силвия Цанкова обяви, че ще се произнесе в 17,30 часа.