Тридесет и седем души загинаха, след като турски товарен самолет падна в село близо до столицата на Киргизстан Бишкек, предадоха Ройтерс и ДПА. Единайсет души с множество тежки травми са откарани в болница в Бишкек, допълва агенция ТАСС.

Самолетът "Боинг 747" изглежда не е уцелил пистата, докато опитвал да кацне в гъста мъгла.

Самолетът е паднал в населено място близо до международното летище Манас и се е движил няколкостотин метра през селото, унищожавайки 15 къщи. Повечето от жертвите са местни жители, а сред тях има най-малко шест деца. На мястото на катастрофата е избухнал пожар, който вече е потушен.

Катастрофата на турския товарен самолет е била предизвикана от "пилотска грешка", според първите официални заключения, оповестени от властите в Киргизстан, съобщава АФП. Според първите заключения на специалистите това е пилотска грешка, заяви първият вицепремиер на Киргизстан Мухаметкали Абулгазиев на пресконференция, излъчена по държавната телевизия.

Компанията собственик на самолета ACT Havayollari се е свързала с властите в Киргизстан за изясняване причините за катастрофата, съобщи ТАСС, като цитира представител на авиокомпанията.

Самолетът е летял от Хонконг до Бишкек и се е разбил по време на кацане. Причината за катастрофата все още не е известна, съобщиха по-рано от авиокомпанията. Оттам потвърдиха, че на борда на самолета е имало четиричленен екипаж.

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев подписа указ за обявяване на национален траур в републиката на 17 януари заради инцидента, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на държавния глава.

Атамбаев поръча на министерството на извънредните ситуации да окаже цялата необходима помощ на семействата на загиналите и пострадалите, и да се активизира работата на спасителите в района на падането на самолета за ликвидиране на последствията от трагедията.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на своя киргизстански колега Ерлан Абдилдаев, за да изкаже съболезнования от страна на Турция, предаде Асошиейтед прес.

Организацията на Червения полумесец в Киргизстан обяви кампания за набиране на средства за семействата на пострадалите и загиналите, съобщава още агенцията, пише БТА.