Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп "се изказва като новобранец", заявяват днес китайските медии, които определят като "жалко" предложението му позицията на САЩ за Тайван да се използва като разменна монета, предаде Асошиейтед прес.

Националистичният таблоид "Глоубъл таймс" заклеймява в редакционна статия стратегията на Тръмп и заявява, че Китай би реагирал остро на всякакво преосмисляне на политиката на "един Китай".

Откакто призна Пекин през 1979 г., Вашингтон поддържа само неофициални връзки с Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай смята за своя територия. Откакто спечели президентските избори през ноември, Тръмп многократно е заплашвал да сложи край на това статукво.

"В миналото Тръмп ни е вбесявал, сега ни е смешен. При стремглавото си издигане в политическия живот той е шокиращо уверен, че е запознат с работата, макар че се изказва като новобранец", пише вестникът, който се публикува от официоза на Китайската комунистическа партия "Жънмин жибао".

Англоезичният в. "Чайна дейли" в редакционна статия обвинява Тръмп, че "си играе с огъня".

"Ако Тръмп е решен да използва този гамбит при встъпването си в длъжност, неизбежно ще настъпи период на ожесточени и вредящи взаимодействия, тъй като Пекин няма да има друг избор освен да свали ръкавиците", пише вестникът.

В публикувано в петък интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп заяви, че "всичко е предмет на преговори, включително тезата за "един Китай"".

Вчера китайското външно министерство заяви, че политиката за "един Китай" не подлежи на договаряне.

Китай вече бе ядосан от телефонния разговор на Тръмп на 2 декември с тайванската президентка Цай Ингвен. Това бе първият случай, в който американски действащ или новоизбран президент е разговарял публично с тайванския лидер от близо четири десетилетия. Пекин смята споменаването на тайвански държавен глава за тежко оскърбление.

След това Тръмп заяви в телевизионно интервю, че не се чувства "обвързан от политиката за "един Китай", освен ако се постигне сделка с Китай по други въпроси, включително в търговията".

Вчера началникът на кабинета на Тръмп Райнс Прибъс заяви, че "няма планове за промяна на политиката за един Китай".

"Тази политиката обаче определено е на масата, ако Китай не иска да работи с нас по въпроса за търговията, Южнокитайско море и ставащото там", каза Прибъс за Ей Би Си.
 

/БТА/