Нов театър отвори врати в София – макар и на вече познато място. В сградата на ул. „Върбица“ 12, където бяха Независим, а преди това и Модерен театър, сега ще се помещава Theatro, частна структура, създадена по идея на актьора Димитър Бакалов.

Първото представление, в събота вечер, бе спектакълът на самия Бакалов „Секси пране“, по Мишел Римл и досега в програмата на Открита сцена „Сълза и смях“.

Лиза Шопова предстои да постави своя авторска пиеса – „Не е това, което си мислиш“, с участието на Христо Шопов и Силвия Лулчева, а Асен Блатечки ще гостува с един от спектаклите на „Вива арте“ с Бургаския театър. Именно заради тези представления наскоро стана ясно, че Министерството на културата е издало предписания да се възложи обществена поръчка заради големите суми, които институтът плаща за тях.

 

Премиерен проект в Theatro ще е и „Скрита камера“ на Венци Кулев, с участието на Георги Къркеланов, Робърт Янакиев, Кристин Караиванова и Албена Колева. През февруари пък режисьорът Илиян Илиев представя кукленото си представление „Благуните“.

На откриването в събота Димитър Бакалов коментира, че в българското театрално пространство често намират място пошли проекти – целта на новата сцена е да не допуска такива.

„Ще се опитаме да държим летвата високо“, заяви той.

В бившия Дом на българо-съветската дружба през 2007 г. бе положено началото на Модерен театър, който въпреки чудесната трупа и създадената великолепна зала, не успя да се наложи като културно средище. Театралното пространство бе възстановено на Гергьовден през 2015-а – като Независим театър. Той също обаче не постигна търсения успех.

Сега в сградата на „Върбица“ вече функционира зала на името на Гриша Островски. Тази година се навършват 10 години от смъртта на театрала, а през 2018-а ще бъде отбелязан един век от рождението му. На името на преподавателя предстои да се учредят и награди, които ще бъдат насочени към младите режисьори и актьори.