Маслото, получено от семената на лена, е един от най-древните продукти, известни с полезните си свойства. Славата си дължи най-вече на високото съдържание на полиненаситени мастни киселини – омега-3 (60%) и омега-6 (20%). Тези две вещества, необходими за тонуса и за доброто ни здраве, не се синтезират от организма и постъпват в тялото единствено чрез храната. В лененото масло има също и голямо количество от мастноразтворимите витамини Е и А, както и провитамин F.

На несвикналите с вкуса му може да направи впечатление особеният аромат, леко напомнящ на риба. Ако го доловите обаче, той е знак, че продуктът е качествен, без примеси от други растителни масла.

Лененото масло се получава по метода на студеното пресоване, в процеса на който семената на лена се подлагат на обработка при температура не по-висока от 40–50°С. При тази технология всички полезни вещества – витамини, фосфолипиди и ненаситени мастни киселини, се съхраняват. Трябва да се има предвид, че лененото масло лесно се окислява под въздействието на слънчевите лъчи и на въздуха. Най-добре е да се съхранява в тъмна бутилка, а след отваряне – при температура 4 ± 2°С, при плътно затворена капачката.

За кого е най-полезно

Благодарение на високото съдържание на омега-3 и омаега-6 мастни киселини лененото масло е особено полезно за хората, които страдат от атеросклероза, нарушения на обмяната на липидите и от затлъстяване. Причината е, че полиненаситените мастни киселини нормализират обмяната на холестерола в организма. Препоръчителната дневна доза е около 2 ч.л.

Сред другите полезни свойства е способността на лененото масло да лекува астма и да помага за по-бързо възстановяване след хирургични операции и за повишаване на общите съпротивителни сили на организма. Прилага се като допълнение на основната терапия при лечение на артрит, заболявания на бъбреците и на щитовидната жлеза. Чудесно е за поддържане на нервната система в добро състояние при стресови ситуации. В народната медицина лененото масло се използва при лечение на кожни заболявания и изгаряния, както и на мазоли и удебелена кожа на стъпалата.

Широко известно е с благотворното си въздействие върху кожата – хидратира, прави я гладка, мека и копринена. Лененото масло е мощен антиоксидант, който помага за бърза регенерация на клетките на епидермиса. Някои диетолози препоръчват диетите да се съпътстват от прием на 1–2 ч.л. ленено масло дневно, за да се предпази кожата от увисване в резултат на отслабването. Ако го използвате за масаж, ще направите кожата забележимо по-еластична.

Противопоказания

Въпреки всичките полезни качества, лененото масло не бива да се приема в някои случаи. Въздържайте се от употребата на този продукт при заболявания на жлъчката, както и при прием на противовирусни препарати и антидепресанти. Нужно е да ограничите лененото масло при панкреатит, хепатит и други заболявания на черния дроб. С повишено внимание го употребявайте по време на бременност и кърмене, особено при склонност към алергични реакции.

Важно

Имайте предвид, че лененото масло не е подходящо за готвене. Всяка топлинна обработка унищожава напълно хранителните и лечебните му свойства, което прави консумацията му безполезна.