Споровете за законодателни промени в турския парламент прераснаха в масов бой. Напрежението ескалира по време на дебатите за пакета поправки в конституцията, които ще превърнат страната в президентска република, съобщи вестник „Хюриет".

Депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) си разменяха крошета, ритници и дори мятаха предмети от интериора като столове, кошчета за боклук и бутилки с вода по време на свадата.

По време на спора депутати на РНП са изразили възмущението си от това, че техни колеги от ПСР не влизат в специалните кабинки за гласуване, по време вот, който е трябвало да бъде таен. Тогава народен представител от ПСР грабва мобилният телефон на депутат от опозицията, който снима клип на случващото се.

Въпреки свадата три от членовете на новия пакет с реформи бяха приети. Сесията на парламента продължи до ранните часове на 12 декември, като следващото му заседание е насрочено за четвъртък следобед.

Конституционните промени се нуждаят от одобрение на най-малко 330 депутати от 550-членния парламент, за да може да бъде свикан референдум, който се очаква най-рано в края на март или началото на април. ПСР разполага с 316 депутати, но ще получи подкрепа от Партията на националистическото движение, която разполага с 39 гласа.