На Изток жената трябва да е мека, гладка и благоуханна. Не случайно хамамът е любимото място на ориенталките. Влажната му топлина действа успокояващо и пробужда чувствеността им.

И до днес индийките използват традиционни народни средства за кожата на тялото и лицето. Измиването и натриването с груба ръкавица върху напарената кожа е издигнато в култ. След това кожата задължително се намазва с благоуханни масла. Ароматният скраб от стрит нахут и етерични масла също е доста популярен. А куркумата на прах, освен вкусна подправка е идеално козметично средство за очистване на кръвта и на кожата. Маслото от арганово дърво е неизменно в продуктите им за красота. Добито от костилките на плодовете, това е едно от най-редките масла в света, което конкурира зехтина по свойства и струва десетки пъти повече. Този елексир на красотата съдържа огромно количество мастни киселини и антиоксиданти. Приема се както вътрешно, така и външно за подобряване състоянието на кожата, ноктите и косата.

Красотата според Аюрведа

Едно от най-древните учения на земята – Аюрведа разглежда красотата в три измерения, които приличат на везни. На едните се намират алан-карите - външните черти, на другите – гуните - вътрешните качества. Уравновесяването им е третият аспект, раса. Това е символ на вълшебство, зрелост и съвършенство. За да я постигнат, в Индия цариците от древния род на Великите монголи използвали билки, ароматни масла, тамян, каменна сол, минерали, перли, сребро, злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Етеричните масла се леят на поразия, особено по време на масажи. Те проникват в кожата, активират обмяната на веществата, елеминират токсините, стимулират организма и пречистват аурата. В козметиката им неизменно присъстват аюрведа билките и алоето, а в менюто - местните плодове и зеленчуци като папая и манго.

Индийките мажат ноктите си с предварително затоплено растително масло за 10 минути, след което го изтриват с мокра хавлия, смесват бадемово масло и мед в равни части и масажират ноктите и кожичките.
Грижите за косата им са свещенни. Мажат я със сусамово масло, а къната за тях е отличен натурален балсам, който омекотява, подхранва и укрепва косъма. За ускоряване на растежа използват синапено масло, което действа доста добре и при косопад.

Тайната за кадифената кожа на японките е в това, че консумират 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз, 3 пъти повече житни растения от европейките. На ден приемат 1200 калории, вместо 2400 и повече, както правят в Европа. При този начин на хранене, без изобщо да се полагат каквито й да било усилия, се свалят 4-5 кг. за месец. За приготвянето на повечето блюда в Япония използват морски водорасли, ориз и соеви кълнове. Според японките, именно на тези съставки, се дължи добрата им кожа и блестяща коса. Освен това почти не консумират хляб и тестени изделия. А зеленият чай, който пият постоянно, е богат на антиоксиданти и витамини – ключ към млада и свежа кожа. В Китай пък, жените добавят в храната си счукани бадеми, което според тях предотвратява появата на бръчки.

Уханията на източните жени...

са все тайнствени и възбуждащи - амбър, мускус, иланг иланг, пачули, ветивер, кедър, индийско орехче, санталово дърво, карамфил, лавров лист, смирна. В действителност, мирисът на свеж амбър се добива от сперма на кашалот и не е особено приятен. А малки парченца от него, разтворени в чая, действат като афродизиак. Другият разпалващ страстите аромат от мускус (секрет от жлезите на мускусен елен) се използва рядко, тъй като животните са защитен вид. Стойността му достига до 13 000 долара за кг.