Преди време в кабинета на психоложката Мария Рачева влизат съпрузи, които продължават да се обичат, но жената страда, че мъжът й вече не изразява романтично чувствата си, както го е правил в началото. „Чувствах се като принцеса, а сега не е така”, огорчена е тя, а той на свой ред отговаря: „Тогава наистина се държеше като принцеса, а сега като учителка или разпоредителка”. Факт е, че стилът на връзката и отношенията между партньорите се управляват от жената и мъжът е огледало на това, което тя задава като поведение. Понякога след години брак и вследствие на социални или битови проблеми настъпва период на баланс, на умора, на желание да се отпуснеш. Едновременно с това искаш да се чувстваш обичан, да си получиш секса, но да не ти се налага да ухажваш”, обяснява психоложката. Възможно е единият партньор да започне да страда, че отношенията им са като между съквартиранти.

Оставете критичния поглед за колегите
Един мъж спрял да ухажва жена си, защото като се прибирал у дома, виждал нейния критичен поглед. А е важно съпругата да гледа половинката си мило, нежно и съблазнително, за да я ухажва. Да е облечена не като служителката в офиса, каквато е била до преди малко, а като любима жена, муза, съблазнителка. И да не минава нито ден без да му показва, че той отново е завоевателят, а тя отново е готова да го вдъхновява с ръцете, косите, движенията си.

„Котенце” и „пухче” не са обръщения за мъже
Важно е как произнасяме думите, какви паузи правим, какво обръщение използваме към мъжа си. Прекалено гальовните, умалителни имена и сравнения с играчки могат да го накарат да се чувства като момченце, а не като ловец и завоевател. Измислете му обръщение, с което да припознава с радост.

Сексигри - клик
Посланията от разстояние като sms-и и email-и могат да разпалят интерес, желание, любопитство. Ето една идея: „Купила съм си нещо красиво с дантела... и тази вечер ще ти го покажа”. Той ще знае, че за него има изненада и ще трябва да е търпелив, за да я получи. „Важно е всички тези послания, думи, жестове между партньорите да са под формата на игра, но да са ясни”, съветва психоложката.

Внимание
Трябва да усещаме, ако досадим с ухажването си. Защото като всяко хубаво нещо съблазняването може да има обратен ефект. Ако мъжът ви направи намек, че sms-ите ви са го разсеяли по време на много важна среща, не се обиждайте. Мъжете умеят да са груби без да се усетят. Опитайте по друг начин.

Ритуалите поддържат огъня
Поне веднъж седмично или месечно правете заедно нещо, което обичате – кино, ресторант, танци, театър. В ритуала хем има нещо, което е познато и обичано, хем има възможност да се включи нещо ново - място, ситуация, цветя. Пазаруването също може да се окаже игра на ухажване, а не задължение, ако и двамата се държат като гаджета.

Споделяйте мигове
Достатъчно е да направите любимата му салата, не защото той ще пие ракия, а вие ще си вършите домашните задължения – а за да споделите заедно мига. Седнете с него, сипете си чаша с неговото питие, дори и да не я изпиете. И не забравяйте, че за да има смисъл ухажването и съблазняването, трябва да има привличане. Поддържайте го с това, с което най-напред сте привлекли своя мъж. Жената е пазителка на любовта и не бива да се отпуска и забравя за малките жестове на внимание, защото мъжете са още по-склонни към отпускане и рутина.

-----
Накарайте го да е романтичен. Говорете му в прав текст!
Мъжът съблазнява с нещо, което се вижда и може да се демонстрира - цвете, подарък, вино, разходка. Докато силата на жената е в отговора, жеста, погледа, докосването, начина, по който се движи към него. Кажете му в прав текст какво е за вас романтика. Кажете му, ако искате цветя или вечеря на свещи. Едва ли ви се струва романтично, но приемете, че за мъжа това е страхотно улеснение и той най-вероятно ще ви бъде благодарен, че сте вербализирали желанията си, вместо да го карате да се поти над главоблъсканицата какво ще ви хареса.