Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев поиска полицаи пред театрите, които да следят за съмнителен багаж. Тази молба той отправи пред членовете на Вътрешната парламентарна комисия, предаде БГНЕС. 

Мутафчиев е написал писмо до комисията с апел, което доведе и до заседание, занимаващо се само с темата за сигурността в театрите. 

„Както всички говорим за националната сигурност на България, така и ние може да говорим за нея и то с открито лице. Получих сигнал, че на няколко пъти се забелязват странни личности с обемисти багажи да влизат в Народния театър, докато влиза публиката. На въпроса къде отивате и имате ли билет няколко пъти тези странни личности се изнизват от театъра и дори не влизат в салона. Когато им се каже „дайте си багажа на гардероб”, казват, че вътре е личният им лаптоп или телефон и отказват”, разказа Мутафчиев. 

„Не знам как може да стане, но ако трябва полицаи да патрулират пред театрите докато влиза публиката в 19.00 часа и да проверяват за обемисти багажи или най-малкото съмнителните елементи, да разтварят чантите пред театъра”, предложи Христо Мутафчиев. Според него е крайно време в България да се погледне сериозно на този проблем, докато не се е случило нещо. 

„В театрите също има реквизитни оръжия и няма гаранция дали някой няма да вкара истински, да се изправи на сцената и да стреля по публиката”, изрази притесненията си актьорът. Според Христо Мутафчиев е възможно МВР да купи камери за видеонаблюдение в театрите. 

„Много е важен респектът. Двама полицаи пред театъра са по-респектиращи, докато влиза публиката, отколкото да има човек по сигурността, който да гледа дали някой в публиката „шава”, каза още той. 
Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов от своя страна предупреди, че в момента се води „една странна и особена война”. Според него с нищо България не е изолирана от това явление, което е в цяла Европа и трябва да сме бдителни. 

Зам.-министърът на МВР в оставка Красимир Ципов обясни, че МВР работи от самото начало за изготвяне на анализ за рисковете за национална сигурност и като основен риск е изведена заплахата от терористичен акт.