Президентът на САЩ Барак Обама каза сбогом на нацията с емоционална реч, с която се опита да вдъхне успокоение на страната, изнервена от бързите икономически промени, постоянните заплахи в сферата на сигурността и избирането на Доналд Тръмп, пише Асошиейтед прес.

На моменти рязък, а в други - просълзен, Обама произнесе прощалната реч в родния си Чикаго. В нея президентът описа множеството изпитания, пред които са изправени САЩ в момент, когато той ще излезе от Белия дом. Обама предложи решения за новите предизвикателства и изрази оптимизъм, че трайните проблеми, които той не можа да реши, в крайна сметка ще бъдат преодолени от другите след него.

"Да, нашият напредък беше неравномерен", каза Обама пред множество от около 18 хиляди души. "Делото на демокрацията винаги е било трудно, съпътствано със спорове, а понякога и с кръв. За всеки две стъпки напред често се получава усещането, че е направена една назад."

Въпреки това Обама заяви, че вярата му в Америка е станала по-силна от преживяното през последните осем години и обяви: "Бъдещето трябва да ни принадлежи".

Бършейки сълзите си с кърпичка, Обама изрази признателност към съпругата и дъщерите си за направените от тях жертви. Дъщерите му бяха момиченца, когато влязоха за пръв път в голямата бяла къща на "Пенсилвания авеню", а я напускат като млади жени. Той похвали първата дама Мишел Обама, че е изпълнявала ролята си "елегантно и решително, стилно и приветливо", както и че е направила Белия дом "място, което принадлежи на всички".

Скоро действащият президент и семейството му ще слязат от националната сцена и мястото им ще заеме Тръмп, за когото Обама неведнъж заявяваше, че представлява сериозна заплаха за бъдещето на страната. Отправените от Обама почти апокалиптични предупреждения в предизборната кампания хвърлиха сянка върху следизборните му усилия да успокои американците, които се безпокоят за бъдещето.

Голяма част от постигнатото от него през двата му мандата - от реформата в здравеопазването и екологичните регулации до споразумението за ядрената програма на Иран - може да бъде отменено от Тръмп. Затова, въпреки че Обама се опитва да открои постиженията на своето управление за Америка, наследството му остава под въпрос.

Даже докато той се сбогуваше - в телевизионното си обръщение, продължило малко повече от час - се усещаше безпокойството на мнозина американци за бъдещето, и то не само в конгресния център в Чикаго, където Обама произнесе словото до огромно изображение на президентския печат. Политическият свят бе разтърсен от нови разкрития за съобщение с непотвърдена достоверност, че Русия разполага с компрометираща лична и финансова информация за Тръмп.

Обама спомена само мимоходом следващия президент. Когато отбеляза, че ще бъде сменен от републиканеца, от множеството се чуха освирквания.

"Не, не, не", каза Обама. Едно от най-силните качества на страната ни, заяви той, е "мирният начин, по който властта се предава от един президент на следващия".

Преди това, когато множеството скандираше "Още четири години", Обама само се усмихна и каза "Нямам право".

Въпреки всичко Обама сякаш отхвърляше точка по точка визията на Тръмп за Америка.

Той се дистанцира от изолационистките нагласи, присъщи на политическата програма на новия президент в областта на търговията. Обама заклейми дискриминацията срещу американците мюсюлмани и изрази съжаление заради политиците, които поставят под въпрос съществуването на климатични промени.

Действащият президент на САЩ предупреди също за коварната заплаха за американската демокрация от разпространението на умишлено подвеждащи фалшиви "новини", както и за засилващата се тенденция американците да се вслушват само в информация, която съвпада с тяхното мнение.

Излезте от собствения малък свят, в който живеете, каза политикът, придобил популярност с послание за единство, противопоставяйки се на разделението на "червени щати и сини щати" (подкрепящи републиканците или демократите). Обама отново отправи и призива си за гражданска активност, който беше характерен за първата му предизборна кампания и прикани американците да останат ангажирани с политиката.

"Ако сте уморени да спорите с непознати в интернет", каза Обама, "опитайте се да говорите с тях в реалния живот."

И докато Демократическата партия все още не успява да осмисли опустошителното си изборно поражение, Обама се опита да предложи път напред. Той призова да се прояви съпричастност към борбите на всички американци - от малцинствата, бежанците и транссексуалните до белите мъже на средна възраст, които са загубили усещането за икономическа сигурност през последните години.

Отдавайки заслуженото на факта, че е първият чернокож президент на САЩ, Обама призна, че е имало надежди след избирането му през 2008 г. за "пострасова" Америка. "Подобна визия, колкото и добри намерения да стоят зад нея, никога не е била реалистична", каза Обама. Той обаче подчерта, че междурасовите отношения са в по-добро състояние в момента, отколкото преди няколко десетилетия.

Президентът завърши речта, повтаряйки предизборния си лозунг "Да, ние можем", като към него добави за първи път: "Да, ние го направихме".

Той пламенно отстояваше тезата, че гражданските активисти могат да променят нещата - именно това според Обама е била основната движеща сила на неговия оптимизъм на фона на толкова много тревоги. Въпреки че коалицията от млади американци и малцинства, която на два пъти избра Обама, не беше достатъчна за избиране и на Хилари Клинтън, президентът заяви, че ще дойде и техният ден.

"Скоро ще бъдете повече от всички ни и смятам, че в резултат на това бъдещето е в добри ръце", заяви той.

Обвито в носталгия, завръщането на Обама в Чикаго беше не толкова триумфално прибиране у дома, колкото предизвикало смесени чувства повторно събиране на лоялисти и бивши служители, мнозина от които отдавна не са в екипа на президента и са започнали нова кариера или са създали семейства. Те дойдоха отвсякъде - някои с президентския самолет "Еър форс" 1, други сами - за да присъстват на последния важен момент от управлението на Обама.

Неочаквано бе отсъствието на по-малката дъщеря на Обама, Саша, за която се смяташе, че ще бъде заедно със сестра си Малия. Белият дом заяви, че Саша е останала във Вашингтон заради контролно в училище същата сутрин.

След като се прибере в столицата, Обама ще има по-малко от две седмици, преди да придружи Тръмп в президентската лимузина до Капитолия за полагането на клетва от новия държавен глава. След близо десетилетие в светлината на прожекторите Обама ще стане редови гражданин на 55 години и вече ще се числи към групата на опитните бивши държавници. Той възнамерява да си почине за известно време, да напише книга - и да се посвети на преначертаването на избирателните райони на Демократическата партия.
 

/БТА/