След почти едно денонощие на пълна блокада, Проходът на Републиката вече е отворен за движение, съобщи БНТ. Стотици шофьори на леки коли и камиони прекараха нощта на пътя в очакване проходът да бъде отворен. Хората обвиниха институциите за трудната ситуация на пътя, като според тях за пореден път не са реагирали адекватно.

След повече от 20 часа на пътя и с привършващи храна и вода чашата на търпението у шофьорите преля.

"Почистващата техника снощи не съм видял да минава три часа и влязох в паркинга, казаха че поетапно пускат, а никой не мръдна от тука!".

"От отворен път най-вече имаме нужда. Всички сме тръгнали по работа, никой не е тръгнал на екскурзия, всички имаме къщи и гледаме да се приберем!".

"Не може никой да не минава, да не почиства, просто не е нормално!".

Пожарната и БЧК раздадоха храна и топли напитки рано тази сутрин на хората, които прекараха нощта на пътя.

Гл. комисар Красимир Кръстев - н-к РСПБЗН-Велико Търново: Осигуряваме високопроходим автомобил, за да може да достигнем до техните водачи, за да могат да бъдат обезпечени с храна и стока от първа необходимост!

Областният управител на Велико Търново заяви по телефона, че през нощта в Прохода е имало 9 снегопочистващи машини, които са работили непрекъснато, но интензивния снеговалеж и ниските температури не са позволили пътят да бъде отворен по-рано.