Дървената ваканция в област Бургас се удължава с още два дни, след като от Регионалната здравна инспекция изпратиха предписание до Регионално упавление на образованието /РУО/. 

В него се препоръчва 12 и 13 януари да бъдат обявени за неучебни дни, заради изключително тежката зимна обстановка на територията на област Бургас, включваща зимни бури, съпроводени с обилни снегонавявания, екстремни студове и силни ветрове, както и наличие на риск от епидемично разпространение на остри респираторни заболявания и грип.

"Все още сме в предепидемична обстановка, нямаме бум на новозаболели, но една от причините бе именно това, че децата не тръгнаха на училище", коментира шефът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Междувременно от РУО изпратиха писма до училищните директори, в които препоръчват те да ползват правото си да обявят 12 и 13 януари за неучебни дни.

"Всеки момент ще обявим официално становищата на директорите, но най-вероятно те ще се съобразят с препоръките", каза инж.Виолета Илиева, началник на РУО Бургас.

Повечето училища в Бургас вече пуснаха съобщения за удължаване на ваканцията в официалните си сайтове.