Кремъл заяви, че не разполага с никакви компромати срещу избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и бившата му съперничка на изборите Хилари Клинтън и че съобщенията за обратното са пълна нелепост и булевардно четиво, предаде ТАСС.

"Не, Кремъл не разполага с компромати срещу Тръмп", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той опроверга и информацията, че Русия разполагала с компромати срещу Клинтън.

"Това е пълна измислица, пълна фалшификация и пълна нелепост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати", заяви Песков. По думите му това е долнопробно булевардно четиво.

Според организацията Уикилийкс документите, въз основа на които редица американски медии са стигнали до извода, че руските специални служби разполагат със сведения, злепоставящи Тръмп, не са достоверни. "Документът от 35 страници, публикуван от портала Бъзфийд във връзка с Тръмп, не представлява доклад на разузнаването. Стилът, фактите и датите (в него) не изглеждат достоверни", заяви Уикилийкс.

Разпространяването на съобщения в медиите за предполагаема компрометираща информация, събрана от Русия за Тръмп, се превърна в обществена проверка за журналистическите стандарти, но все пак то нахлу в общественото съзнание въпреки продължаващите обсъждания за тези стандарти, посочва Асошиейтед прес.

Няколко часа след като в медиите се появи съобщение, че служители на разузнаването са информирали Тръмп за съществуването на досие за него, сайтът Бъзфийд публикува в обобщен вид тези твърдения. Публикуването им стана въпреки редакторската бележка, че има основание за съмнение в тяхната достоверност.

Повечето медийни организации, включително Асошиейтед прес, се въздържаха от публикуване на конкретните твърдения, тъй като те не бяха потвърдени. Въпреки това новината се разпространи толкова бързо, че снощи едно конкретно пикантно твърдение беше една от най-популярните теми в Тwitter.

Главният редактор на Бъзфийд Бен Смит обясни, че сайтът е публикувал информацията, за да могат американците сами да преценят твърденията, които се разпространяват на най-високо властово ниво в САЩ.

"Ние действаме от презумпцията да бъдем прозрачни в нашата журналистика и да споделяме с нашите читатели това, с което разполагаме", каза той. "Винаги сме грешали, що се отнася до публикуването", заяви Смит.

Той отбеляза, че съществуват съмнения за твърденията, и каза, че Бъзфийд се е опитал и ще продължи да се опитва да установи дали те са достоверни.

Според специалиста по медийна етика Боб Стийл това е поредният и доста важен пример как интернет променя потока от новини и информации.

"Това е много, много трудно време за редакторите на медийните организации от основното течение", каза той.

По думите му Бъзфийд поема голям риск с публикуването на тази информация. Според него е важно, когато се разпространяват такива твърдения, организациите ясно да заявяват кое е потвърдено и кое не, както и дали са положени усилия в тази насока.

Тръмп написа в Тwitter по повод разпространената информация: "Фалшиви новини! Пълен политически лов на вещици!"

Специалистката по медийна етика Кели Макбрайд сравни действията на Бъзфийд с публикуването на документи от сайтове като Уикилийкс.

Смит казва, че "това е работата на репортерите през 2017 г.", заяви тя. "Това, което искам да попитам в отговор, е: "Къде е репортерството?" Работата при репортерството всъщност е да съобщаваш. Те не представиха нищо за това какво правят, за да потвърдят или опровергаят твърденията, или даже дали ще потвърдят или опровергаят твърденията", каза Макбрайд. "Мъча се да разбера дали това е журналистическа дейност", заяви тя. "Не мисля, че това е журналистика. Нещо друго е", каза Макбрайд.

Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен определи разпространената информация като "напълно глупава", отбелязва ДПА. "Това е толкова нелепо в толкова много отношения. Очевидно този, който го е създал, се е водил от своето въображение или го е направил с надеждата, че либералните медии ще използват тази фалшива история с каквито и да е възможни основания", заяви той.

Говорителката на Тръмп Келиан Конуей каза, че нищо от разпространената информация не е потвърдено и изтъкна, че тя изцяло се основава на неназовани източници.

Като американски граждани "би трябвало да сме загрижени, че тя е изтекла в медиите чрез служители на разузнаването", заяви Конуей.

Говорителят на кампанията на Клинтън Брайън Фалън каза, че материалът предлага единствената заслужаваща доверие теория за това защо Тръмп е отказал да приеме становището на разузнавателната общност, че Русия е стояла зад кибератаките в предизборната надпревара в САЩ.

/БТА/