Убитата от годеника си в пловдивското село Куртово Конаре Илиян Рангелов – Милена Динова, е била ухажвана от свой колега, пише Монитор. Той много е харесвал момичето и често й е пишел любовни SMS-и. Текстовите съобщения, на които е назначена техническа експертиза, били повече от невинни, но когато Илиян ги прочел, полудял от ревност. Именно това е причината, в момент на лудост, Илиян да грабне един от ножовете в дома си, който стоял в калъф в шкаф, да настигне през нощта годеницата си и с един удар в гърдите да я наръга.

Жестокото и безсмислено убийство потресе в дните преди Нова година тихото и спокойно селце край Пловдив. Никой от жителите му не искаше да повярва, че случилото се е факт и че виновник за смъртта на младата и красива жена е нейният най-близък и любим човек.

SMS-ите, които във фаталната вечер били прочетени от Илиян, били наистина безобидни. Колегата на Милена й пишел колко е красива и колко много я харесва. Това обаче се оказало достатъчно, за да провокира безумната ревност на Илиян. От своя страна той също не бил домошар и на свой ред давал поводи за ревност у Милена. „Ако някой е изневерявал, това е бил Илиян. Милена не е имала друг приятел, но той я ревнувал много”, са категорични разследващите.

Във фаталната вечер двамата се скарали люто, тъй като младият мъж бил сам на кръчма. Това явно дразнело годеницата му. Тя пък трябвало да застъпи нощна смяна на работата си в месопреработвателно предприятие в съседното Ново село. Имала уговорка с трима свои колеги – братът на кмета на Куртово Конаре Иван Пиринов – Костадин Пиринов, първия му братовчед Георги Пиринов, както и Димитър Димитров и Иван Буров, да пътуват към съседното село в една кола. Автомобилът бил шофиран от Костадин, който в 11,40 часа на 28 декември изпратил стреличка по телефона на Милена. Това бил знакът тя да се обува и да излиза на съседна до дома й пресечка на ул. „Шеста”, откъдето Костадин щял да я вземе с колата. При позвъняването му Милена затворила телефона и шофьорът останал с впечатлението, че уговорката е налице. В следващите около 5 минути, той минал с колата си и взел от домовете им другите три момчета, след което отишъл на уговореното място да чака Милена. Тя обаче не се появила и колегите й се притеснили да не би да се е успала. Костадин завъртял колата към ул. „32-ра”, където Милена живеела с Илиян в дома на неговата баба Ивана. На ъгъла на улицата, на около 20 метра от входната врата на дома й, момчетата се натъкнали на окървавеното й тяло на земята. Милена била още топла, което означавало, че убийството вероятно е било извършено минути преди Костадин и колегите му да минат с колата оттам.

При вида на падналата на земята в кръв млада жена колегите й първо отишли до дома на Илиян. Те се развикали и навън се показала бабата Ивана. „Намерихме Милена цялата в кръв. Илиян да излезе”, извикали мъжете на пенсионерката, която повикала внука си.

„Тя тръгна за работа и няма и 10 минутки по-късно пристигнаха две момчета. Започнаха да тропат по вратата и да викат: „Илияне, Илияне”. Аз излязох и ги попитах: „Кои сте вие и какво искате от Илиян?”, а те ми казаха: „Бързо да слиза Илиян, че Миленка на завоя е паднала и цялата е облята в кръв”, разказа Ивана какво се е случило във фаталната нощ. Нито възрастната жена, нито някой съсед е чул викове, въпреки че нощта била тиха и валял сняг. „Явно е била дебната. Тя е била нападната на около 20 метра от входната си врата и не е успяла да реагира. Никой не е чул писъци. Нямала е време да реагира. Явно много бързо е станало”, каза кметът на Куртово Конаре Иван Пиринов в деня, преди да стане ясно кой е убил Милена и годеникът Илиян Рангелов да бъде арестуван. Когато колегите на годеницата му го повикали през нощта, Илиян вече бил разсъблечен и се правел, че спи. Той се показал навън уж сънен и изпаднал в шок при новината за мъртвата си годеница.

Илиян Рангелов бе задържан ден след убийството и първоначално твърдял, че по време на убийството е спал непробудно. Още в първите 24 часа в ареста обаче, той направил опит да се самоубие, като си разреже вените на лявата ръка. Предполага се, че е рязал китката си с парче от счупена запалка, тъй като в ареста са забранени опасните и режещи предмети. Служител на охраната видял навреме Илиян и се е обадил за линейка. Задържаният бил конвоиран до болница в Пловдив, където лекарите успели да зашият срязаните вени и сухожилия и да спасят живота на арестанта.

Доказателствата срещу него били бетонни. По калъфа на ножа, с който е прободена Милена, била намерена както нейна ДНК, така и биологичен материал на Илиян, въпреки че годеникът се опитал да измие острието и да заличи всички следи от убийството. След като наръгал годеницата си и се разсъблякъл да се прави че спи, Илиян прибрал ножа обратно в калъфа и го скрил обратно в шкафа при другите. Оръжието на убийството не било открито при първия оглед на местопрестъплението и къщата. Било намерено при втория оглед, който криминалистите провели на следващия ден. На 30 декември е бил направен следствен експеримент в Куртово Конаре с участието на Илиян и той е показал как е заклал Милена.

Престъплението, в което е обвинен, е тежко умишлено, за което се предвиждат от 10 до 20 г. затвор или доживотен затвор.

Милена Динова била промушена с един удар с нож с над 15-сантиметрово острие отпред в гърдите. Младата жена издъхнала за секунди, още докато била права. Острието попаднало между белия дроб и сърцето, засягайки повече белия дроб, като ударът бил под ъгъл нагоре към сърцето. Точно заради това смъртта настъпила много бързо – за около 15-20 секунди, тъй като имало аспириране на кръв обратно към кухините на белите дробове. При падането върху посипаната с камъни и чакъл улица, тя разбила главата си и се обезобразила. Паднала напред, по очи и всички травми по лицето й били от неравностите по пътната настилка. По главата й нямало следи от други удари, освен от падането й на земята, станало ясно при огледа на тялото й.

Само няколко дни преди да я убие Илиян предложил пръстен на любимата си Милена. Двамата живеели на семейни начала в къщата на баба му в Куртово Конаре от около две години. Няколко месеца по-рано вдигнали годеж, а пръстенът бил предложение за брак. Самата Милена явно много се зарадвала на предложението, защото снимала пръстена на фона на колаж с коледни мотиви и го публикувала в страницата си във Фейсбук, като не забравила да напише за личното си състояние „сгодена”.

Въпреки щастието и любовта им отстрани, двамата млади не живеели никак спокойно. Ревността разяждала връзката им и тровела дните им. Илиян предложил брак на приятелката си не защото толкова много искал да бъде женен, колкото явно бил натискан от роднините си, да се ожени за красивото и добро момиче. Той предпочитал да остане свободен, защото въпреки че у дома го чакала годеница, ходел сам по барове и дискотеки.