Американският президент Барак Обама защити политическото си наследство и предупреди за заплахи за демокрацията в последната за своето управление реч, пише "Индипендънт".

"Скъпи американци, за мен беше честта на живота ми да ви служа. И няма да спра да го правя", каза той.

Обама се обърна към Америка за последен път с емоционална реч за сбогуване, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че приключващият управлението си президент е заявил, че е горд с осемте си години на поста, и по трогателен начин е отдал почит на първата дама Мишел Обама, наричайки я "съпругата, майката на моите деца и най-добрия ми приятел".

"Вашингтон пост" определя словото на американския президент като "силно" и отбелязва, че в него той призовал да се създаде по-оптимистична визия за бъдещето в страната, която никога не е изглеждала толкова поляризирана политически.

Според "Ню Йорк таймс" речта е била изпълнена с носталгия и същевременно с надежда.

"Уолстрийт джърнъл" посочва като ключово послание на Обама към американците призивът за единство и единодействие и откроява думите му за съществуваща заплаха от външни сили и вътрешно напрежение в САЩ.

Обама призова американците да защитят демокрацията си, пише в заглавие "Файненшъл таймс". Вестникът отбелязва че в последната си реч президентът е предупредил за опасността от явления като политическото противопоставяне и икономическото неравенство, а също и от проблемите с междурасовите отношения.

Изданието посочва, че бъдещето на политическото наследство на Обама е доста несигурно предвид това, че новият президент републиканец и съпартийците му, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, се готвят да премахнат някои ключови елементи от него.