Непоставената чешка ветеранка Барбора Стрицова постигна най-впечатляващата победа от началото на сезона, отстранявайки бившата №1 Каролин Вожняцки със 7:5, 6:7(6), 6:4 по пътя към полуфиналите на Apia International в Сидни.

Стрицова за последно игра с Вожняцки преди две години на същия този турнир. Тогава датчанката се отказа заради котузия. Днес двете бяха в невероятна форма и водиха битка в продължение на три часа под палещите лъчи на слънцето в Сидни.

Първият сет включваше седем пробива, но макар Вожняцки да успя да изравни резултата, когато Стрицова сервираше при 5:4, поставената под номер 10 загуби финалните два гейма, а с това и тази част с 5:7.

Втората част започна по най-добрия начин за Каролин, която направи ранен пробив и дръпна с 3:0. Впоследствие обаче в играта й настъпи срив и тя загуби пет от следващите шест гейма. Датчанката беше на гейм от елиминацията, но се добра до тейбрек, в който Стрицова поведе с 5:0. Двукратната шампионка от US Open обаче реализира впечатляваща серия, с която спечели втория сет и взе аванс от 3:1 в решаващия. В този тежък за чешката ветеранка момент Барбора отказа да се предаде и се разигра точно когато трябваше, за да достигне до своя първи полуфинал в Сидни.

След мача Вожняцки беше в добро настроение, въпреки загубата, но се оплака от непоносимата жега. "В такова време просто се опитваш да мислиш, че си на плажа и пиеш пина колада. Но условията се еднакви и за двамата тенисисти на корта, така че аз просто се опитах психически да си представя, че съм на хладина. Но беше много, много горещо там. Но има и положителна страна на нещата - сега ще мога да си хапна каквото искам, защото изгорих много калории днес", заяви шеговито Каролин.