Масовият убиец Андерш Брайвик отправи нацисткия поздрав в началото на съдебно заседание днес по дело, при което прокуратурата обжалва решение, че с държането му в изолирана килия, откакто уби 77 души през 2011 г., се нарушават неговите човешки права, предаде Ройтерс.

Брайвик, който беше облечен с черен костюм и вратовръзка, вдигна дясната си ръка, отправяйки нацисткия поздрав, докато влизаше в съдебната зала, обособена във фитнес зала в затвора, където той обитава тристайна килия.

Десният екстремист отправи нацистки поздрав и при гледането на делото на по-долната инстанция през март миналата година, когато съдията реши, че норвежката държава е нарушила забраната за "нехуманно и унизително" отношение, записана в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, като го държи в изолация.

В затвора 37-годишният екстремист разполага с три помещения с удобства, може да гледа телевизия, да играе видеоигри или да използва уреди за фитнес. При все това съдията изтъкна, че той се намира в продължителна изолация (от пет години и половина по съображения за сигурност Брайвик е отделен от останалите затворници), а мерките за компенсиране на този тежък затворнически режим не са достатъчни, отбелязва Франс прес.

На 22 юли 2011 г. Брайвик в продължение на повече от час стреля по участници в летен лагер на организацията на Работническата младеж на остров Ютьоя, като уби 69 девет души, повечето тийнейджъри. Малко по-рано същия ден той бе убил осем души, взривявайки бомба близо до седалището на правителството в Осло. През август 2012 г. масовият убиец беше осъден на 21 години затвор с възможност за безсрочно удължаване на присъдата, припомня АФП.

След провокативния нацистки поздрав към журналистите, оскърбителен за роднините на жертвите, съдията, ръководещ дебатите при шестдневния процес, заяви, че поведението на Брайвик е обида за съда и е смущаващо, предвид разглеждания на заседанието въпрос.

Екстремистът, който се яви на заседанието с обръсната глава и гъста брада, едва чуто обеща повече да не повтаря жеста си, съобщи БТА.

В Twitter бившият шеф на организацията на Работническата младеж, оцелял при масовата стрелба в Ютьоя, призова норвежките медии да не показват за пореден път нацисткия поздрав.

Повечето от семействата на жертвите решиха да запазят мълчание и медиите като цяло се съобразяват с този избор. Нито един представител на роднините не присъстваше на делото в град Шиен, в чийто затвор излежава присъдата си Брайвик.

В центъра на новото гражданско дело срещу Брайвик е психологическото състояние на екстремиста. Неговият адвокат твърди, че клиентът му е "психически уязвим" поради условията, в които живее в затвора.

Властите на свой ред оспорват твърденията, че Брайвик е държан в изолация, като припомнят, че той контактува с надзирателите, лекарския персонал, адвоката си и с един пастор.

Трябва да се има предвид, че той се намира при по-добри условия от други затворници като компенсация, че няма контакти с другите осъдени, заяви главният прокурор, представляващ държавата, Фредрик Сайерстед във встъпителното си изложение днес. Нещата са много далече от нарушаване на правата на човека, допълни той.

Брайвик ще има възможност да говори в съда в четвъртък сутринта.

Тримата съдии от апелативния съд ще трябва да се произнесат по още един въпрос, повдигнат от екстремиста. Брайвик оспорва становище на съда, който подкрепи ограничаването на кореспонденцията му, за да му попречи да създаде мрежа, способна да извърши нови атаки. Според Брайвик това нарушава правото му на личен живот.

Решението на съда се очаква през февруари.