Плевенска област е сред шестте области, в които ще се работи приоритетно срещу битовата престъпност.  Специализираната национална операция срещу битовата престъпност, провеждана в момента, за първи път в практиката на МВР, е гарантирана финансово с 5 милиона за допълнително гориво и 2 млн. за автомобилите, каза в Плевен вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Сега създаваме финансова, кадрова и ресурсна обезпеченост за провеждане на операцията. Тя уточни, че това означава допълнителен кадрови потенциал и техническо оборудване.

Бъчварова посочи, че в рамките на този бюджет това не може да бъде осъществено, защото населените места са 5 хиляди в страната.

По думите й с развитието на технологиите ще създадат по-добра организация на патрулната дейност и ще въведат там, където е има възможност, видеонаблюдение.

Министърът допълни, че цялостният процес ще бъде подкрепен и от назначаването на новите длъжности в МВР за охрана. Според нея това ще осигури присъствие на опитни хора, които вече са имали полицейски правомощия.

Всеки, който след 2 седмици дойде на позицията в МВР, ще може да продължи, а не да започва отначало и да търси средства. Това е форма на приемственост, необходима и на обществото, и на министерството, обясни вътрешният министър в оставка.

Планираме в скоро време да бъдат назначени 1100 сътрудници - 600 по границата, 550 към националната полиция и останалите 1500 - 1600, които са преминали конкурс, в момента се обучават, каза министър Бъчварова.

Така в края на т.г. ще има допълнително присъствие на около 3000 нови служители, посочи тя.

В Плевен престъпността е намаляла с около 9%, а разкриваемостта се е увеличала с 10% спрямо м.г. заради засиленото полицейско присъствие в проблемните селища, отчете шефът на плевенската полицейска дирекция комисар Красимир Начев.