От 3 до 10 години затвор грозят кмета на Пловдив Иван Тотев ако обвинението му бъде доказано. Това стана ясно от думите на говорителя на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова.

По-рано днес стана ясно, че Тотев е обвинен в престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за изграждане на зоокът. От действията на кмета е възникнала щета за 1 млн. лева. Тотев е на свобода срещу 20 хил. лева гаранция.

"Разследването е започнало през 2016 г. след сигнал от граждани. Дали кметът ще бъде отстранен ще реши наблюдаващият прокурор", уточни Таскова.

Делото е започнало в Пловдив, но по решение на главния прокурор на 15 ноември то е било прехвърлено на Софийска градска прокуратура. Таскова не посочи какви са били аргументите на Сотир Цацаров да вземе това решение, само уточни че законът му дава тази възможност.

Въпреки, че разследването е започнало сравнително отскоро на 3 ноември са разпитани много свидетели и предстои изготвянето на експертизи.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.