Отдавна е казано, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Когато обаче говорим какво стои зад успялата жена като че ли въпросите са повече от отговорите. Затова нека ги зададем заедно.

Успехът само с доход и състояние ли се свързва?

Първосигнално за успяла се счита тази жена, която е богата и заема важна длъжност. Много българки със съжаление коментират, че у нас има разминаване между двата критерия. Защото е тъжно лекарка, която спасява детски животи всеки ден, да се чувства неудовлетворена, заради ниската си заплата. По тази логика се стига до заключението, че дали една жена ще се чувства успяла, зависи и от страната, в която живее.

С връзки ли се стига до върха?

За съжаление повечето хора вярват, че успялата жена неминуемо е стигнала до върха чрез роднински или любовни връзки. Смятам, че разграничаването на връзкари или успели сами трябва да се прави по типа човек, а не по пол. И все пак никой не постига нищо сам – всеки има нужда от ментори, хора, които му служат за пример, такива, които го подкрепят и вярват в идеите му. Затова може да се твърди, че зад успялата жена стои цял успешен екип.

Помага ли да си хубава?

„Мисля, че по-скоро ми е помагало – сподели наша читателка, пожелала анонимност. – При това повечето пъти съм била повишавана от жени. Мисля, че съм им била симпатична и това подсъзнателно им е влияело в моя полза. Веднъж едната ми каза, че ще се гордее да изпрати мен на среща с големи клиенти.” Ако обаче тази жена беше предизвикателно красива и се обличаше прекалено сексапилно, едва ли шефките й щяха да я лансират чак толкова, така че всяко нещо – с мярка.

Индивидуален или групов?

Не, не става дума за секс. Все още говорим за успеха. Според някои, ако си част от успешна компания, дори и да си най-малкото колелце в системата, пак си успял. Следователно удовлетворението ни зависи от това на каква компания или кауза сме се отдали.

Кой й гледа децата?

Всяка кариеристка е чувала за себе си: “Кой пък й гледа децата на тази?”. Наистина работещата жена има нужда от помощта на баби, гледачки и педагози, но е факт, че удовлетворената и горда от себе си майка, отделяща дори само час на ден за детето си, е много по-добра от вечно изнервената и потисна, пък била тя на разположение 24 часа.

Самотно ли е на върха?

Другото разпространено мнение е, че успялата жена трудно задържа мъж до себе си. Причините? - Мъжете не понасят силните жени; мъжете имат нужда от много внимание; на жените, които много работят, не им остава време да се поддържат... Според мен това са заблуди. Има жени, които успяват успешно да комбинират и кариера и семейство, защото, когато човек е удовлетворен от себе си, той е по-щастлив във връзките си. Както е вярно също, че здравото семейство помага на жената да се развива в кариерата си.

Вярваш ли в себе си?

Повечето дами вярват, че зад успялата жена стои само и единствено тя самата – личните й качества и възможности. Шерил Сандбърг, първата жена в борда на Facebook, подчертава: “Никой не получава повишение, ако не мисли, че заслужава успеха си”.

Докъде ни водят провалите?

Много популярно е твърдението и че зад успялата жена стоят много лишения и провали. Но истината е, че никой не може да притежава всичко в този живот и ако сам не се чувстваш ощетен, тогава не става дума за лишения, а просто за приоритети. А възможностите да приемаш и преодоляваш провалите, всъщност е един от ключовете за успех. Джоан Роулинг, която получава отказ от дванайсет издателства, преди едно най-накрая да се съгласи да публикува “Хари Потър”, казва: “Провалът може да е основата на успеха!”

А какво всъщност е успехът?

Най-важното е сама за себе си всяка да реши какво е успехът за нея и да се бори за него. Нека си спомним думите на Боб Дилън: “Успял човек е този, който в промеждутъка от ставането сутринта до лягането вечер прави само това, което иска”. В този ред на мисли – майката с деца, която и един ден не е работила на договор, може да се чувства много по-успяла от шефката на голяма компания, стига наистина това да е искала от живота. И обратното. Никой не бива да бъде съден заради приоритетите си. Както и никой не бива да се отдава на чуждите амбиции и очаквания и да посвещава живота си на нещо, което не го прави щастлив. Защото успехът всъщност е това – да бъдеш удовлетворен от себе си и да си щастлив.
 

из нашата анкета в интернет

Кое е най-важното за просперитета на една жена?

Дияна Костадинова: Амбицията.
Жана Вълчанова: Подкрепата на семейството. Мисля, че само така успехът носи някакво удовлетворение и не е самоцел.
Красимира Станчева: Инатът.
Дора Танева: Болезнена нужда от самодоказване. В живота понякога е парадоксално - най-успелите (предимно като синоним на материално осигурени) са от модела “тъпа и беззащитна”.
Мария Станчева: Жажда за власт, внимание; екстроверти по природа, пристрастяващи се, егоисти и упорити.