Националният отбор по волейбол на България за младежи под 21 години завърши като победител в предварителна Група D на световните квалификации, които се играха в столичната зала „Христо Ботев“. В последния мач от турнира възпитаниците на Николай Желязков обърнаха Дания с 3:1 (23:25, 25:17, 25:20, 25: 16) пред 1000 зрителии. С този успех националите ни продължават във втория кръг на световните квалификации, като ще участват на турнир в Украйна през месец май.
 
Селекционерът Николай Желязков не направи промени спрямо първия мач и заложи на следния стартов състав: Николай Манчев, Илиян Преспов, Пламен Шекерджиев, Цветелин Цветанов, Алекс Грозданов, Гордан Люцканов и либеро Станислав Драмов (Кристиан Петров).
 

Залогът в срещата, който бе първото място в групата бе изключително голям, като това доведе до напрежение и множество грешки от двете страни на мрежата. Първият гейм започна изключително оспорвано, като играта буквално вървеше точка за точка. В решителния момент, при равенството 23:23 националите ни не издържаха на напрежението. Пламен Шекерджиев загуби сервиса , като даде предимство на съперника, а отлична атака на датчаните сложи край на гейма в тяхна полза.
 
Във втория гейм националите ни излязоха с по-голяма мобилизация, като засилиха сервиса и поведоха с 8:4. Нашите продължиха да тормозят посрещането на противника увеличиха разликата до 20:10 и затвориха безпрепятствено гейма, като изравниха 1:1.
 

В третата част националите ни запазиха темпото, продължиха да затрудняват съперника със сервис и въпреки усилията на съперника, отново бяха водещата фигура, като затвориха гейма и поведоха с 2:1.
 
В четвъртия гейм датчаните опитаха да се върнат в мача, като се надигнаха отново и поддържаха равностойна игра. При 8:8 обаче, сервисът на Цветелин Цветанов отново ги изненада. Българският волейболист отбеляза два аса, а след успешна атака на Илиян Преспов, нашите се откъснаха с три точки и поведоха с 11:8. От там насетне, въпреки всички опити за противодействие, родните лъвове бяха непоколебими и взеха и този гейм. Отново с ас Цветелин Цветанов отбеляза финалния акорд , като България спечели крайната победа и първото място в групата.
 
СНИМКИ: ИВАН ЙОЧЕВ, SPORTAL.BG

ГАЛЕРИЯ от мача БЪЛГАРИЯ - ДАНИЯ 3:1 - ТУК!!!