Знаците за овулация са различни за всички жени. Някои жени винаги знаят кога са в овулация, докато други се нуждаят от пресмятане в календара си.

 
Дали се опитвате да забременеете или да не забременеете, важно да знаете кога точно сте в овулация и вижте кои са ежемесечните знаци, които тялото ни показва.

Промяна в цервикалната слуз

Тъй като тялото ни е в процес на отпускане на яйцеклетката за оплождане, то подготвя благоприятна среда за сперматозоидите. Цервикалната слуз става по-мокра и разтеглива като белтък и помага на сперматозоидите да се движат по-лесно. Промяната в течението е доста забележителна.

Зацапване

Някои жени, но не всички, имат зацапване по време на овулацията си , което се смята, че се причинява от яйцеклетката, разкъсана чрез фоликул по време на овулацията. Ако сте от тези жени, можете да забележите кафяв секрет или кръв 10 до 14 дни преди да очаквате следващата си менструация.

Спазми и болка

Един от най-честите знаци на овулацията е болки или спазми от едната страна на таза . Разликата между тази болка и между менструалните болки, е че болката при овулация е само от едната страна на таза, защото е причинена от освобождаване на яйцеклетката.

Повишено либидо

Не можете да спрете да мислите за секс? Ако зебележите повишен интерес към сексуални забавления, това е съвсем естествено. Когато тялото ни е в размножотелен период е съвсем нормално да са изострени сетивата ни за оплождане.

Супер чувствителност

Някои жени по време на овулация имат по-изострени сетива от обикновено – вкус, мирис, зрение. Следете сетивата си и можете да разберете кога сте в овулация.

Повишена температура

Този знак е по-труден за проследяване, но е много точен индикатор за това, кога сте най-плодородни. Записвайте температурата си всяка сутрин след ставане и следете нейните промени. Покачването на температурата показва, че овулацията ви е настъпила.