Ако се поувствате се некомфортно, не бързайте моментално да посягате към хапчетата. Има храни, които освен че са вкусни, притежават буквално чудодейни лечебни способности – единственото условие е да ги хапвате редовно и с удоволствие.

Антибиотици. Всички знаем, че чесънът е полезен, но истината е, че свойствата му са сходни с тези на антибиотиците, само че без вредните странични ефекти. Той има силно антибактериално действие, а за профилактика срещу инфекции е достатъчно да хапвате по една скилидка дневно. Подобни свойства имат лукът, целината, хрянът, цвеклото, зехтинът, зеленият чай.

Антикоагуланти (противосъсирващи) – те предотвратяват прекомерното съсирване на кръвта, като по този начин лекуват и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Най-известният антикоагулант, аспиринът, има растителен произход – получава се от върбова кора. Още няколко продукта има същия ефект” тъмните сортове грозде, динята, пъпешът, червеното вино, рибеното масло, канелата, кимионът.

Антидепресанти. Чаша кафе или горещ шоколад, черен шоколад, мед, джинджифил или круша са напълно способни да повдигнат настроението и да разхлабят желязната хватка на стреса.

Антиоксиданти. Това са веществата, които помагат на организма да се пречисти от свободните радикали, ускоряващи процесите на стареене. Много антиоксиданти има в морковите, зелето, черния пипер, чесъна, лука, спанака, рибата (особено мазната като скумрия и сьомга). Храната на дълголетниците е оризът, който съдържа витамини от групата В и Е, желязо, растителни влакна.

Противоязвени. Особено полезни за стомаха са зелето, бананите, смокините, зеленият чай. Успокояващо действат варените картофи и овесените каша.

Болкоуспокояващи. Чаят и кафето съдържат кофеин, който е природен аналгетик. Към храните, лекуващи болката, се отнася и ментовият чай, който оказва благотворно влияние на целия организъм. Зеленият чай с мента и канела действа облекчаващо при главоболие.

Сънотворни. Ако сънят не идва, приложете класиката чаша топло мляко или билков чай (най-добре от мащерка) с лъжица мед. Успокояващият ефект на меда е проверен от векове.


Висшият пилотаж сред лечителите

Кайсии. Наричат ги суперхрана, защото съдържат огромни количества ценни вещества – засилват имунната система, полезни са за очите, венците, кожата и косата. Изключително ефикасни са срещу анемия, намаляват риска от ракови заболявания.


Грозде. Подобрява обмяната на веществата, нормализира кръвното налягане, помага при заболявания на сърцето, спомага за прочистване от токсините, понижава нивото на лошия холестерол в кръвта, тонизира.


Нар. Сокът от нар е полезен при проблеми с бъбреците и жлъчката. Действа като аналгетик. Противопоказен е при стомашни заболявания с висока киселинност като ентероколит.


Смокини. Високото съдържание на калий ги прави отлични за лечението и профилактика на сърдечносъдови заболявания.


Червени боровинки. Активизират умствената и физическата работоспособност, понижават кръвното налягане, повишават секрецията на стомашни сокове. Предотвратяват образуването на камъни в бъбреците, действат антибактериално (елиминират бактерии, с които не могат да се справят дори антибиотиците). Не се препоръчват при заболявания на черния дроб и язвени процеси в стомаха и червата.


Цвекло. Изключително полезно за работата на храносмилателната система. Спомага за извеждане на радиоактивните вещества от организма, подобрява обмяната на веществата, понижава кръвното налягане.

Ябълки. Богати на желязо, поради което действат идеално на кръвоносната система. Ефективни са при нарушения в обмяната на веществата, спомагат за извеждане на шлаките от организма, полезни са за зъбите и са съвсем нискокалорични.