Наскоро групата на германския проф. Теймурас Курзчалия направи ключово откритие за терапевтичния ефект на българското кисело мляко което показа, че
съставките D-лактат и гликолат, които са силно обогатени в българското
кисело мляко, могат да спрат развитие и да предотвратят на болестта на
Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е нервно-дегенеративно заболяване, за което понастоящем няма лечение. Разпространението на резултатите на световноизвестни учени за ефекта от консумацията на кисело мляко като предпазно средство за развитие на нервно-дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов
ефект върху продажбите на българското кисело мляко в целия свят.

Пациентите с болестта на Паркинсон имат затруднен контрол върху движенията на тялото като това състояние се влошава с прогресиране на болестта и води до неспособност да изпълняват ежедневните си дейности. Учените са стигнали до извода, че прибавяне на D-лактат или гликолат предпазва от дегенерацията и смърт засегнатите от болестта на Паркинсон човешки нервни клетки и възстановяват тяхната нормална дейност.

Изследването е публикувано в престижно научното списание Biology Open и получи широко популярност в цяла Европа с няколко интервюта телевизионни с проф. Курзчалия и проф. Хаймън както и в статии в международни вестници и списания като "Билд" и "Сън". Известно е, че за разлика от друг тип кисело мляко, българското кисело мляко, произведено от Lactobacillus Bulgaricus, е обогатено на D-лактат. Във всички интервюта проф. Курзчалия твърди, че българското кисело мляко е продукт с най-високо съдържание на D-лактат и че постоянната консумация от него може да предотврати и противодейства на развитието на болестта на Паркинсон.

Разпространението на резултатите на световноизвестни учени за ефекта от
консумацията на кисело мляко като предпазно средство за развитие на нервно-дегенеративни заболявания може да има огромен положителен маркетингов
ефект върху продажбите на българското кисело мляко в целия свят.