Непременно трябва да се търси лекар при болка на обширна площ в сърдечната област, която не минава повече от 15-20 минути и не се повлиява от обичайните обезболяващи средства и вазодилататори. При някои хора болката може да се разпростира към ръката или да се усеща на гърба. Разгърнатата на голяма площ около сърцето, е типичен симптом на инфаркт, а прогнозата за изхода от лечението много зависи от бързото отпушване на блокираната артерия, предупреди д-р Иван Мартинов, началник на отделението по инвазивна кардиология в “Пирогов”.

Коледният пик на млади мъже със сърдечен удар там вече е преминал, но никой не може да каже дали няма да се повтори и в дните около Нова година. В момента са в сила същите неблагоприятни за сърцето фактори: рязко застудяване след относително затопляне, доста ниски температури, участие в повече дейности с физическо усилие - като например чистенето на сняг, стрес около организацията на празника. Повечето от пациентите, които спасихме по Коледа, в началото не вярваха, че са с инфаркт, защото са млади, досега не са имали оплаквания и мислят, че са напълно здрави. Обяснявали си болката с интеркостална невралгия, наричана разговорно междуребрена. Затова не викали Бърза помощ, а отишли сами в спешната болница. Почти всички били изнeнадани от сериозната диагноза. Инфарктът вече не е заболяване само на късната възраст и често се случва привидно изневиделица, без предупреждение или след незабележимо дискретни сигнали, които остават неразпознати, обясни специалистът.

Той препоръчва при сърдечна болка на голяма площ като първа помощ до срещата с кардиолог да се вземе 1 таблетка ацетилсалициловата киселина (аспирин, ацетизал).

"От това няма да произтече нищо лошо, дори диагнозата да не е инфаркт, но ще подпомогне лечението, ако съмненията за сърдечен удар се потвърдят", обясни специалистът.

При коронарен инфаркт всяка минута загиват клетки и бързината е от решаващо значение. В София има 12 центъра по инвазивна кардиология, при адекватна реакция човек може да стигне до специалист в златния за лечението първи час, смята д-р Мартинов. "Прогнозите са сравнително добри и при отпушване на артерията до 12-ия час от появата на оплакванията."

“Теоретично максималният възможен срок е 24 часа, но мине ли едно денонощие, сърдечният мускул вече е претърпял непоправими поражения. Сърцето се снабдява с кръв от 3 артерии и всяка е отговорна за определена зона. При инфаркт обикновено се запушва един от съдовете, кръвта не достига до клетките в съответния дял и те започват да умират”, обясни д-р Мартинов.

Той съветва при ниски температури навън да се избягват тежките физически дейности, особено от хора с високо кръвно и други сърдечносъдови заболявания, възрастни и хронично болни. Специфичен риск по време на зимните празници е злоупотребата с алкохол и преяждането с тежки мазни храни.

Освен със задължителната продължителна гръдна болка инфарктът може да се изяви и с други симптоми в различна комбинация при отделните пациенти. Сред тях са задух, “буца” в гърлото, киселини, стомашна болка, болка или изтръпване в лявата ръка, тежест в областта на плешката зад сърцето, загуба на съзнание. Дори появилите се оплаквания да изглеждат поносими, продължат ли по-дълго, не се успокоявайте, че ще ви мине.

Прегледът и електрокардиограмата са задължителни, за да не се пропусне лечението на по-лек инфаркт, защото и при него загиват клетки на сърдечния мускул, съветва кардиологът. Той е категоричен, че “лекове” като разтривка с ракия не помагат, а отлагат лечението и влошават състоянието.