Празниците свършиха, а с това и пищните трапези. Влизайки в нормалния ритъм на всекидневието си след края на зимния отпуск, много хора забелязват, че са качили килограми. Усещат подутина в стомаха и неразположения. Търсят начин как да облекчат това състояние, както и да влязат отново във форма.

От сравнително скоро в България все повече започна да се прилага детоксикация на организма - прочистване на тялото чрез определен режим на хранене. Много фирми предлагат детокс програми, включващи пиене само на прясно изцедени сокове. Има някои правила обаче, които е добре да знаете, преди да започнете какъвто и да било режим за прочистване.

Детоксикация е най-добре да се прави пролет и есен. През пролетта, за да освободим организма от натрупаните мръсотии в тялото през студените месеци, а есента – за да се подготвим за зимата.

Много хора си казват: “От утре съм само на вода

в продължение на няколко дни, за да се пречистя.” Или пък на сокове. Това е една от най-големите грешки при борбата с токсините. Задължително правило е преди гладуване да подготвите организма си. Т.е.= ако искате да прекарате определено време само на вода или фрешове, в продължение на седмица преди това трябва да сте се хранили само с плодове и зеленчуци. По този начин вие показвате на тялото си какво следва и рязкото ограничение на храната след това не е толкова стресово за него.

Общоприето е, че най-доброто чистене от токсини става с вода. Има хора, които прекарват по цял месец, без да ядат нищо. Дори не пият сокове. Сигурно много пъти сте се питали как точно се случва и най-вече как успяват да издържат толкова много време. И това начинание си има техника. Хората, които се заемат да го правят, в повечето случаи не спират приема на храна изведнъж. През първия месец редуват един ден с нормален прием с такъв, в който пият само вода. С времето постепенно увеличават дните, в които приемат различно от течности, а накрая напълно спират храната. Абсолютно задължително е това да се случва под наблюдението и със знанието на лекар.

Самоназначението на толкова тежки режими не е препоръчително

и дори е опасно. Според здравословното ви състояние докторът ще прецени какъв план на хранене е най-подходящ за вас.

Счита се, че има само един метод, който е по-добър от гладуването с вода. Това е пиенето на глина. Тя се разрежда и се приема няколко пъти дневно. Веществото се казва каолин (от англ. глина) и е от

малкото методи, които чистят не само дебелото, но и тънкото черво

Полепва по тях и буквално изсмуква цялата мръсотия от организма. Глината е смесена с минерали. Когато се разреди с вода, наподобява боза. Подготовката за този режим също изисква прием само на плодове и зелечуци в продължение на седмица преди това.

С най-тонизиращ и ободряващ ефект се смята, че е режимът само на фрешове. Комбинира се една седмица само на плодове, следвана от една изцяло на сокове.

Има и такива методи, които са безобидни и може да изпълнявате без консултация с лекар. Такъв е йонофорезата. При нея краката се поставят във ваничка с вода и в нея се слага уред, който пуска ток. Счита се, че електричеството прониква в кожата на стъпалата, премахва ненужното и го пренася във водата. Само след около 5 минути ще започнете да забелязвате как течността започва да потъмнява, а повърхността ѝ се покрива с кал. Всичко това са токсините ви. Методът не е болезнен. Трае около половин час, а токът не се усеща.