Саламурата, т.е. сокът от кисело зеле, съдържа големи количества витамини B, C, E, K и минерали като калий, калций, фосфор, сяра, мед, цинк и магнезий.
 
Добро е за настинки и за укрепване на чревната флора , за атеросклероза и високо кръвно налягане , за лечение на астма , ревматизъм, язва на стомаха , а чрез тези ползи се почиства кожата и укрепва имунитета, но също така казват, че помага и при различни видове рак.
 
Киселото зеле всъщност е една от малкото храни, които имат витамин В12 . Можете да поставяте зелено или червено зеле в саламура, но червената е много по-богата на фитонутриенти и витамин С, съдържа антиоксидант, който предпазва сивите мозъчни клетки, така че това е и по-здравословен за хранене.
 
Лековитото действие на киселото зеле може допълнително да се увеличи, ако между зелето добавят и други хранителни стоки, като например листа от лозя, грозде, дюля, ябълки или копър.
 
Подправките може да изберете по Ваш вкус - зърна черен пипер, кимион, лаворов лист ...

 
Важно е листата зеле да бъдат здрави, твърди и с по-малко черни части.
 
Саламурата от зеле може да пиете или да използвате за различни супи или варива.  Киселото зеле може да служи и като добавка към различни месни ястия или най-простото, сервирайте като салата. Ако пък искате да опитате нещо различно, смесете зеле с картофи или направете печен щрудел от кисело зеле, в комбинация с домашен бекон, ядки, кимион и стафиди. Такъв щрудел нарежете  на парчета и почерпете като предястие.