В последната година китайското футболно първенство се превърна едва ли не в нарицателно за златна мина. Клубовете от азиатската страна привличат все по-гръмки имена срещу все по-сериозни суми. Трансферът на Оскар в Шанхай, който бе обявен само преди дни, е поредното доказателство за амбициите на местните ръководители. Всеки път се говори за наистина умопомрачителни суми, които се плащат както като трансферни цени, така и за заплати. В Аржентина, а и не само мнозина цъкаха с език, щом се разбра, че в Шанхай Шенхуа Карлос Тевес ще прибира седмична заплата от 615 хиляди долара. Всичко това логично насочва към един въпрос – кои всъщност са най-скъпоплатените играчи в Китай? Ето как изглежда топ 10 на въпросната класация: 1

0. Бурак Йълмаз, Пекин Гуоан - 8 милиона евро
Турският национал парафира с отбора от столицата в началото на февруари. Галатасарай получи в касата си 8 милиона евро, като 2 милиона от сумата отидоха към предишния тим на Йълмаз – Трабзонспор.

9. Алекс Тейшейра, Дзянсу Сунинг – 12 милиона евро
Сагата около бразилеца беше доста сериозна – през януари Ливърпул много искаше плеймейкъра на Шахтьор Донецк, но отказваше да даде повече от 30 милиона евро за него. Украинците пък търсеха минимум 40 милиона, а в крайна сметка Дзянсу се намеси и плати 50 милиона за Тейшейра. Той подписа 4-годишен контракт.

8. Джаксън Мартинес, Гуанджоу Евъргранд – 12,5 милиона евро
Още един от лудите трансфери през февруари 2016 година. Гуанджоу плати 42 милиона евро за нападателя на Атлетико Мадрид, който така и не успя да блесне под ръководството на Диего Симеоне.

7. Рамирес, Дзянсу Сунинг – 13 милиона евро
В края на януари 2016 година опорният халф на Челси парафира за 4 години с китайския тим. Той така или иначе вече бе загубил мястото си при „сините“, които пък прибраха 25 милиона паунда от сделката.

6. Асамоа Гиан, Шанхай Интернешънъл Порт Груп – 14,8 милиона евро
Кариерата на бившия ганайски национал мина през много отбори в различни държави. През юли 2015 година той стана едно от първите престижни попълнения за китайския футбол. Седмичната му заплата е 227 хиляди паунда, което го прави един от най-добре платените играчи в света.

5. Есекиел Лавеци, Хебей Чайна Форчън – 15 милиона евро
Привличането на играч от калибъра на аржентинския национал говори достатъчно за финансовите възможности на китайците. Ненужен и отритнат в ПСЖ, където шефовете също харчат с размах, Лавеци отиде да търси щастието си в новата футболна дестинация. Подписаният договор беше за 2 години, а контузия позволи на Лавеци да изиграе само 10 мача в дебютния си сезон.

4. Грациано Пеле, Шангдонг Луненг – 16 милиона евро
Колкото и важен играч да бе за Саутхемптън, италианецът нямаше как да откаже подобна възможност. Шангдонг плати 12 милиона за услугите му през юли, а към онзи момент новото възнаграждение на Пеле го направи най-скъпоплатения футболист в света.

3. Хълк, Шанхай Интернешънъл Порт Груп – 20 милиона евро
Зенит все още потрива доволно ръце, след като получи близо 56 милиона евро за бразилския нападател. Той от своя страна също няма много основания да мрънка със седмична заплата от 384 хиляди евро.

2. Оскар, Шанхай Интернешънъл Порт Груп – 24 милиона евро
Най-новата перла в редиците на амбициозния клуб. Все още не е потвърдено, но се вярва, че Челси ще продаде 25-годишния плеймейкър срещу 60 милиона паунда.

1. Карлос Тевес, Шанхай Шенхуа – 40 милиона евро (все още не подписал)
Стига Тевес да каже „да“, това ще го превърне в абсолютен рекордьор в света на футбола. Шенхуа му предлага договор за 2 години, което означава, че след тях аржентинецът би станал с 80 милиона евро по-богат. Сега всичко опира до това дали иска да напусне своя роден Бока Хуниорс, където искаше да приключи кариерата си.
Коментирай