Руският президент Владимир Путин одобри доктрина за информационна сигурност на страната, предаде ТАСС. Президентският указ бе публикуван в руския официален портал за правна информация.

"Настоящата доктрина представлява система от официални възгледи върху гарантирането на националната сигурност на Руската федерация в информационната сфера", пише в документа.

Текстът предупреждава за нарастващите възможности на ред страни да въздействат върху руската информационна инфраструктура с военна цел. Тези държави засилват действията си за техническо разузнаване срещу руските държавни органи, научни организации и предприятия от отбранително-промишления комплекс. Това е един от основните фактори с негативно влияние върху информационната сигурност на Русия, се казва в доктрината.

Документът отбелязва и "нарастващото информационно въздействие върху населението на Русия, на първо място младежта, с цел размиване на традиционните руски духовно-нравствени ценности".

Според доктрината растат и мащабите на компютърната престъпност в Русия, главно в кредитно-финансовата сфера. Недостатъчно са развити технологиите за информационна сигурност в икономическата сфера. В ред аспекти руската промишленост до голяма степен зависи от чуждестранни технологии.

В тази връзка за основни насоки в стратегията за гарантиране на информационна сигурност, "както предписва военната политика на Руската федерация", се сочат стратегическото възпиране, предотвратяването на военни конфликти, каквито биха могли да избухнат вследствие на използването на информационни технологии, също и усъвършенстването на системата за гарантиране на информационна сигурност на руските въоръжени сили.

"Стратегически цели на гарантирането на информационна сигурност в областта на държавната и обществената сигурност са защитата на суверенитета, поддържането на политическата и социалната стабилност, на териториалната цялост на Руската федерация, гарантирането на основните човешки и граждански права и свободи, както и защитата на критичната информационна инфраструктура", се отбелязва в доктрината, цитирана от ТАСС.

/БТА/