Френският президент Франсоа Оланд назначи днес за нов премиер досегашния министър на вътрешните работи Бернар Казньов, предадоха световните агенции, като се позоваха на Елисейския дворец.

Казньов ще замени на поста Манюел Валс, който подаде оставка, за да се включи в надпреварата за президентските избори във Франция напролет.

Новият френски премиер, на 53 години, бе вътрешен министър от 2014 г. и успя да се справи с реакцията на смъртоносните атентати, извършени от джихадисти в страната миналата и тази година, отбелязва Франс прес.

ТАСС определя Казньов като един от най-приближените хора на Оланд. След идването на президента социалист на власт през 2012 г., той заемаше редица постове в правителството, включително на държавен секретар по европейските въпроси, а след това - за бюджета.

Казньов "е силна личност, с опит в държавните дела", заяви източник от обкръжението на Оланд, цитиран от Ройтерс.

Валс подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в борбата за номинацията на управляващите социалисти за президентските избори в страната, чийто първи тур е насрочен за април, а евентуалният балотаж - за май. Първичните избори на партията на Оланд ще бъдат произведени през януари.

Миналата седмица непопулярният френски президент обяви, че няма да се бори за преизбиране, откривайки пътя пред премиера.

Според проучване на Ифоп-Фидюсиал, публикувано днес, кандидатът на основната опозиционна сила във Франция, консервативната партия "Републиканците", Франсоа Фийон ще победи лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен на втория тур на президентските избори догодина, предаде Ройтерс.

Анкетата, проведена в периода 28 ноември - 3 декември, отрежда убедителна победа на Фийон срещу Льо Пен на балотажа с 65 срещу 35 процента.

Според допитването никой кандидат на управляващите социалисти няма да се класира по-напред от пето място на първия тур.

Анкетата отрежда трето място на независимия Еманюел Макрон, бивш министър на икономиката в правителството на президента Оланд. Макрон би победил Льо Пен на хипотетичния балотаж с 62 срещу 38 процента.
 

/БТА/