Не са много държавите, които могат ясно да посочат датата на своето раждане и своята смърт, пише "Росийская газета" във връзка с четвъртвековната годишнина от разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г. "Кратък живот, по-кратък дори от средния човешки живот - ако продължим тази аналогия", констатира вестникът.

Над половината граждани на Русия - 56 на сто, съжаляват за разпадането на СССР, сочат данни от допитване на центъра "Левада", цитирани в московския официоз.

В общи линии населението подкрепя днешните форми на интеграция в постсъветското пространство. 21 процента от анкетираните смятат за оптимален формата на ОНД в нейния сегашен вид, 25 на сто биха желали по-тесни обединения на доброволна основа, включващи по няколко страни, вероятно от рода на Евразийския икономически съюз между Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, пояснява изданието.

Други 21 процента се обявяват за по-тясно обединение на всички бивши съветски републики по модела на ЕС. Едва 13 на сто подкрепят съществуването им като независими държави, добавя "Росийская газета".

"Съветският съюз си остава фактор в обществения живот и политиката (на Русия)", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар. "Някак си излиза, че за мнозина това и днес е най-главното приключение в живота."

Според руските граждани човешкият фактор е изиграл по-голяма роля в разпадането на СССР от колапса на съветската икономика. Нещо повече, с течение на времето социолозите получават все по-добри отзиви за икономиката от съветско време, пише всекидневникът.

По думите на Алексей Гражданкин от "Левада" хората в Русия тъгуват по идеализираното съветско минало. Силата на тази носталгия зависи от възрастта им - за разпадането на СССР съжаляват 83 на сто от хората над 55 години, 63 процента на възраст между 40 и 54 години и 40 на сто от ненавършилите 40 години.

Хората искат да се върнат в "изгубения рай", където имаше относително равенство, гарантирана работа, редовно изплащани заплати и сигурност в утрешния ден, казва Гражданкин.

Впрочем, изтъква "Ведомости", жителите на Русия постепенно губят интерес към идеята за възстановяване на Съветския съюз. Днес я подкрепят само 12 на сто от руснаците срещу 30 процента през 2001 г.

/БТА/