Европейският парламент и страните членки се споразумяха късно снощи в Брюксел за започване на системни проверки на европейските граждани при всяко тяхно влизане или излизане от Съюза.

За разлика от сегашната практика, когато документите на европейците се проверяват по преценка на граничаря, от следващото лято, всяка лична карта и паспорт ще се сканира преди влизане или напускане на територията на Общността. Тя ще се сверява с електронните бази данни за откраднати и подправени документи на Интерпол и в Шенгенската информационна система.

Националните власти получават свобода да търсят съвпадения и в други общи бази включително за криминално минало и за разследвания за организирана престъпност и тероризъм, в архивите с пръстови отпечатъци и др.

Проверките ще се правят по летищата, както и на сухопътните и морски граници и ще се почувстват особено в шенгенските държави, където подобни систематични практики са рядкост спрямо граждани на Съюза.

Европейската комисия предложи задължителното сканиране на документите за самоличност след атентатите в Париж миналата година.
Разследването им показа, че радикализирани европейски граждани са били в състояние да се укриват и пътуват свободно в ЕС, благодарение на европейските си документи, и да подготвят атентатите, при които бяха убити 130 души. Подобни схеми бяха използвани и при подготовката на атентатите в Брюксел и Копенхаген.

Мярката е насочена конкретно към джихадистите, част от които са европейски граждани и цели да проследява тяхното движение към и от зоните, в които се намират терористични организации като "Ислямска държава" и Ал Каида. Но също така с нея ще могат да се хващат нелегални имигранти и трафиканти на хора, съобщи Европейският парламент.

Очаква се, че задължителните проверки ще доведат до опашки по границите. По преценка на властите при голямо чакане, някои граждани, за които се смята, че не представляват риск, ще могат да минават, както и сега, само като покажат паспорта си.

Договореният компромис трябва формално да се гласува от парламента и от вътрешните министри и ще започне да се прилага не по-късно от следващото лято на цялата територия на ЕС. Времето е нужно граничните власти да се подготвят технически за масираните проверки, да закупят компютри и софтуер, който да им позволи да обхващат всички пътуващи в двете посоки.

През ноември Европейската комисия предложи чуждестранните граждани от неевропейски държави, да се регистрират електронно преди да тръгнат към Европа и да могат да се качват на борда на кораби и самолети, само с предварително одобрение. В момента тези граждани са единствените, които подлежат на задължителни проверки на влизане в ЕС.

Междувременно правосъдната комисия на Европарламента одобри законодателство, което задължава страните членки да криминализират пътуването в чужбина за включване в терористични групи, обучението за извършване на такава дейност, както и публичното й пропагандиране. Очаква се то да бъде окончателно прието през февруари.