За 3 седмици, без да е встъпил официално в длъжност, Тръмп свърши повече външнополитическа работа, отколкото Обама за 8 години.

Първият ефект от избирането му беше тоталното прекратяване на антиамериканската пропаганда по света. Даже Дугин писа, че американският народ е велик и изпитва братски чувства към него. Това не е малко, защото разчиства терена за ефективни политически действия. Хилари Клинтън нямаше да има този комфорт.

Телефонният разговор с Путин, който беше проведен седмица след избирането на Тръмп, беше последван от телефонен разговор с президента на Тайван вчера. Китай реагира болезнено на последния разговор. Сега Путин ще трябва да избира между Китай и САЩ. Тази дилема беше немислима преди месец, но днес е реалност.

За разлика от Обама, Тръмп очевидно разбира, че Русия и Китай не са едно и също нещо, нито пък са общ блок, който няма проблеми помежду си. До това откритие през 70-те години стига администрацията на Никсън, благодарение на държавния секретар Кисинджър. Тогава ситуацията е огледална – Русия е големият съперник, а Китай се ползва като лост за преодоляването му. Днес Китай е истинският съперник, а Русия е удобният лост. Истината е, че исторически, големият проблем на Русия винаги е бил Китай. Общата граница и възможността обезлюденият от руснаци Сибир, един ден, по естествен път да стане китайски винаги е била реална.

Действията на Тръмп през първите 3 седмици след избирането му за пръв път от много време насам поставиха Путин в сложна ситуация, в която трябва да калкулира ползи и загуби от определени действия. До момента Путин взимаше решения от гледна точка на това, че няма какво да губи. Тръмп прави така, че Путин да има какво да губи и резултатът от тази политика ще стане видим по-скоро бързо, отколкото бавно.

От профила на Тома Биков във Фейсбук