Обичате ли те бирата? Ценители ли сте или просто харесвате газираната кехлибарена (не винаги) течност? Това всъщност няма толкова значение, ако отидете в Beer Shop-а „В света на бирата” на ул. „Отец Паисий” 15, защото там има всичко и за всеки. Местенцето е на метри от новооткритата римска баня и само по себе си е находка. Е, не е на 1700 години, но е уникално със своето повече от впечатляващо разнообразие на видове бира.

Вървейки по павираната уличка надолу по склона се натъкнах на витрина изпълнена с всевъзможни чаши за бира, както и самите напитки. След като влязох и видях, че съм обграден от няколко рафта с хмелената напитка, имаше един въпрос, който нямах търпение да задам.

Колко вида бира има в магазина?

Тогава собственичката на шопа ми отговори и ми разказа откъде идват. Разбира се, аз имах предположение, колко може да са разновидностите, но бях далече от истината. Все пак пробвах с 150 вида, оказаха се над 400. Докато още се опитвах да си затворя устата от учудването за бройката, собственичката сподели, че всичко започнало преди около 2 години, когато със съпруга си решават да отворят магазинче за бира и оттогава насам разновидността се увеличавала и продължава да се увеличава. Освен като марки напитките се различават по произход на производство, алкохолно съдържание, стилове.

Дестинации

Англия, Чехия, Белгия, Германия тези държави едва ли ще ви изненадат като производители на бира, то други страни от различни краища на света със сигурност ще ви изненадат. Не мислите ли? Какво ще кажете за Австралия? Да, не са само кенгура има там. Китай , Япония, Испания са определено доста интересни дестинации. Като балкански представители в магазина виждаме гръцката „Вергина” и сръбската „Кабинет”.

Манастирски бири

„В света само 11 манастира, които могат да слагат надписа “Trappistes” или иначе казано да приготвят бира. Навремето самите монаси са варили бира, а сега на повечето места процесът само се извършва под техен контрол. Това са едни от най-добрите бири в света.”, обяснява собственичката. Обикновено бирите, които се създават в манастирите са, за да се набавят средства за самоиздръжка и за благотворителност. Много от тях произвеждат само при необходимост, няма постоянно производство. Именно заради това не се срещат често, но тук ги има. Дори можете да намерите много рядката белгийска манастирска „Westvleteren ”.

Музика и бира

Знаехте ли, че вокалистът на “Iron Maiden” Брус Дикинсън е заклет пивовар и предлга собствена марка бира. Предлага в два варианта светла и тъмна. „AC DC” също могат да се похвалят с марка от любимата напитка.

Български бири, за които вероятно не сте чували

Тук няма да ви говоря за популярните български марки Каменица, Загорка, Шуменско и т.н. На почит в магазинчето са варненската „Гларус”, пазарджишката крафт „Ромбус”, „Blеk Pine” от столичния квартал Горна Баня, ”Диво пиво”, „Ailyak” , която учудващо не е пловдивска и „Капана” от едноименния квартал под тепетата.

Чаши

Видовете чаши в магазина също не са никак малко успях да се убедя. Най-голямо присъствие определено имаше от Белгия. Те се характеризират с това, че гърлата са им по-отворени, тъй като са по-ароматни и по-високо алкохолни. Една от тях веднага ми направи впечатление. Тя е на белгийската бира „Kwak”, тя е поставена в специална дървена стойка, на която има дръжка. От нея се пие директно, без да се вади чашата от стойката. Навремето кръчмар измислил дървената част, за да може кочияшите да си пият и да не се разлива бира, докато си карат каретите или файтоните.

Бирарията

Срещу магазинчето пък е разположена и бирария, където можете да консумирате голяма част от споменатите марки бира, както и шест вида наливна. Там освен бира може да поръчате и хубави мезета, които са селектирани, така че да си вървят с качествените напитки.

 

По време на разговора ни дойдоха клиенти, които тя посрещна с думи „Един ли”, видимо питаше жената дошла дали иска обичайната си поръчка, друга жена пък търсеше подарък и тя бе обслужена подобаващо. Това показа отношението на собственичката към клиентите й и това защо едни хора продължават да се връщат при нея и съпруга й, и как идват нови и нови.