„Локомотив“ (Пд) спечели първия детски турнир „Млад футболен талант 2016″, организизиран и спонсориран изцяло от бившия футболен национал и бивша звезда на ФК „Ботев“ Гено Добревски.
Надпреварата се проведе на новия спортен комплекс Футболна арена „ВЕЛД“ в Пловдив при много голям интерес и люти битки на терена.
5 детски отбора премериха сили на супермодерната спортна база, която се намира на мястото на бившето игрище №9 (до Младежкия център) на Гребната база в Пловдив, и чиято направа, ремонт и цялостното обновяване са дело на Гено Добвревски.
Футболният ас извади лични средства, за да обезпечи изцяло турнира, съдийските и медицински такси, многото награди, та дори и почерпка за малчуганите след приключване на състезанието.

Турнирът бе за малки футболни таланти, родени през 2008 и 2009 година и се провете по правилата на националната програма за подготовка за малки футболисти до 10-годишна възраст – Футбол 5.
Много футболни емоции – от еуфория у победителите до детски сълзи за победените, обелени колена, много голове и обрати резултата, предизвикаха мачовете от „Млад футболен талант 2016″.
До последно не се знаеше кой ще стане победителят в турнира, защото вечните пловдивски съперници – „Ботев“ и Локо (Пд) събраха по равен брой точки и шампионът трябваше да бъде определен след изпъленние на дузпи.
Малките ботевисти, водени от Борислав Димитров, започнаха турнира с 3 убедителни победни след добри игри, за да дойде дербито им срещу Локото, в който дори и равният резултат би им осигурил титлата.
Малките локомотивци, водени от треньора Евгени Хаджиев, обаче излязаха на терена пределно мотивирани и навити за успех и още в началото поведоха с 2:0.
Малките „канарчета“ се съвзеха и на свой ред им отговориха подобаващо, като обърнаха резултата до 3:2. След това обаче те отново допуснаха два поредни гола за 3:4.
В крайна сметка „черно-белите“ с много воля измъкнаха победата с 5:4 и така двата отбора събраха по 9 точки в крайното класиране.
При „ролетката“ на дузпите нервите на малките локомотивци се оказаха по-здрави. Те вкараха 4 от 5-те си наказателни удари, а малките ботевци изпуснаха две дузпи и така се стигда но победното 4:3 за „черно-белите“ и победата за тях в надпреварата.
Третото място остана за бойкия детски тим на ФК „Орлета“ от Пазарджик.
И трите тима получиха лично от Гено Добревски красиви позлатени купи и специални грамоти.
С отборните призове обаче наградите не свършиха. Гено Добревски се беше погрижил да отличи и награди и най-добрите на турнира „Млад футболен талант 2016″ с индивидуланни призове.
За най-добър вратар на турнира беше избран Даниел Кацаров от „Локомотив“ (Пд), а Велислав Иванов от „Ботев“ бе определен за най-добър защитник.
Приза за най-полезен състезател получи Васил Иванов от „Ботев“, а голмайстор на турнира с 12 попадения стана талантливият Денислав Василев от отбора на ФК „Орлета“ – Пазарджик.
Любопитен бе и друг факт – бившият президент и спонсор на ФК „Ботев“ Димитър Христолов изгледа с интерес всички мачове от турнира „Млад футболен таант 2016″. Неговите двама малки синове – близнаците Антонио и Митко, носят с успех екипа на „Локомотив“ (Пд), като и двамата вкараха по един гол на „Ботев“.
Турнирът беше уважен още от бившия международен съдия Атанас Узунов, както и от бившите футболисти на „Ботев“ Даниел Божков и Иван Добревски, чиито малки синове също играят футбол – съответно с екипите на „Ботев“ и „Марица“.

„Радващо е, че интересът към „Млад футболен талант 2016″ в Пловдив бе голям. Стана хубав и оспорван турнир, значи сме си свършили добре работата, коментира Гено Добревски. – Още по-радващо обаче беше да видиш щастието и радостта от играта в очите на децата. В тази възрастова група нямат официални първенства, затова всеки един такъв турнир като този – „Млад футболен талант 2016″, е от  изключителна полза за децата. Точно тук те правят първите си стъпки в официални мачове, защото тренировките са едно, а официални срещи, особено в турнир – нещо съвсем друго „, допълни Гено Добревски.
Той призна, че направата на новия модерен футболен комплекс е част от неговия голям проект за създаване и развитие на Футболна академия „ВЕЛД“, която ще стартира активната си работа в най-скоро време. Школата ще развива футболните умения на деца от 6 до 14-годиншна възраст.