През 2008 г. подсъдимият К. С. карал шофьорски курс и след като положил успешно теоретичен и практически изпит, на 23 септември същата година пред служител на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР - Варна, подал комплект документи за получаване на шофьорска книжка.Към заявлението той представил пред служителя на гишето свидетелство за завършено основно образование и приложил собственоръчно заверено за вярност копие от него.

Дипломата била с посочен издател СОУ “Елин Пелин” – Варна и възоснова на нея му било издадено свидетелство за управление на МПС с валидност до 2018 г. Няколко години по-късно подсъдимият обявил шофьорската си книжка за изгубена и поискал издаване на дубликат.

Последвала проверка по утвърден технологичен ред, която установява, че Стоянов изобщо не е бил ученик във въпросното училище и дирекцията на учебното заведение не е издавала такава диплома.

27-годишният К. Стоянов към датата на извършване на инкриминираното деяние е бил неосъждан. В съдебна зала днес той призна, че съзнателно се е ползвал от неистинския официален документ, като от него за самото му съставяне не може да бъде търсена наказателна отговорност. По силата на одобрено от съда споразумение той следва в продължение на 6 месеца да изпълнява задължителните пробационни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители. Съдебният акт е окончателен.